Δίωρη «κουβέντα» Τσίπρα – Ερντογάν για προσφυγικό και Κυπριακό

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η προσφυγική κρίση απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη δίωρη συνάντησή τους χθες το απόγευμα στη Νέα Υόρκη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές υπογραμμίστηκε η ανάγκη στήριξης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

Τι είπαν για το προσφυγικό

Ο Τούρκος πρόεδρος επισήμανε ότι η συμφωνία εξαρτάται

και από τη σχέση των δύο χωρών με την ελληνική απάντηση να είναι ενώ από ελληνικής πλευράς «το καλωσορίζουμε». Στη συνέχεια συζητήθηκε η προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία στην μείωση των προσφυγικών ροών, δεδομένου ότι το καλοκαίρι υπήρχαν 5.000-7.000 αφίξεις ημερησίως ενώ τώρα οι ροές ανέρχονται στον αριθμό των περίπου 150 ανθρώπων ημερησίως.

«Ωστόσο οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν πάρα πολύ από όλες τις μεριές προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία σε όλες τις πλευρές της», τόνισαν οι κυβερνητικές πηγές.

Η Αθήνα εξέφρασε την υποστήριξη της προς τη γείτονα για το θέμα της βίζας, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, της τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα υποστηρίζει και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τον σχετικό οδικό χάρτη καθώς και την παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού στο έδαφός της.

Η συζήτηση για το πραξικόπημα

Στην αρχή της συνάντησης το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το πραξικόπημα με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Χαίρομαι που σας βλέπω και σας βλέπω καλά, ήταν μια δύσκολη περιπέτεια για την Τουρκία, εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε ξεκάθαρη θέση, εκφράσαμε την αλληλεγγύη της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στον τούρκικο λαό και στην νόμιμη εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας. Η δημοκρατία και η σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντικές».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε το ζήτημα των οκτώ στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως η χώρα μας είχε ξεκαθαρίσει εξαρχής πως το θέμα αντιμετωπίζεται με βάση όσων προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο, έτσι ώστε η έκβαση της υπόθεσης να είναι βέβαιη και σύμφωνη με όσα ισχύουν για τα ζητήματα ασύλου και να μην είναι προσβλητέα.

«Δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να γίνονται γρήγορα» είναι η σταθερή ελληνική θέση ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να αναφέρεται στους οκτώ, δήλωσε ότι γενικώς οι εμπλεκόμενοι σε πραξικοπήματα δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα.

Η τουρκική… σιωπή για το Κυπριακό

Όταν η κουβέντα έφτασε στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας έθεσε το θέμα της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας ότι το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λύση η οποία, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει η Ελλάδα και τις οποίες επανέλαβε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Τουρκίας, θα εξετάζει το ζήτημα της ασφάλειας όλων των Κυπρίων. Προϋπόθεση παραμένει, όμως, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Στο τμήμα της συζήτησης που αφορούσε στο Κυπριακό δεν συζητήθηκε το θέμα των εγγυήσεων. Σύμφωνα με την Αθήνα, καταγράφεται πρόοδος στο Κυπριακό αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ο κ. Ερντογάν δεν απάντησε στα ζητήματα που αφορούν στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι η γενικότερη απάντησή του ήταν να συνεχίσουμε με συνεργασία και στενότερες συνομιλίες ώστε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ανοιχτά θέματα.

Το κλίμα της συζήτησης

Αποτιμώντας το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό συνοψίζεται στο ότι τα πράγματα λύνονται και διευθετώνται πάντοτε στην βάση του διαλόγου και της συζήτησης, και αυτό είναι θετικό, είναι ένα μήνυμα που μπορεί να βοηθήσει στην κατάσταση σε όλα τα προβλήματα.

Τονίζουν, σε κάθε περίπτωση, ότι η Τσίπρα-Ερντογάν δεν ήταν διαπραγματεύσεις, σημείωσαν πως καμία πλευρά δεν θεωρεί ότι δεν υπάρχουν ζητήματα, αλλά προτάσσουν τον διάλογο, ενώ ανέφεραν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε πει ότι από την πρώτη στιγμή που έγινε πρωθυπουργός θεώρησε ότι οτιδήποτε έχουμε να κουβεντιάσουμε πρέπει να το λύνουμε με διάλογο και με καλό κλίμα.

Οι κ.κ. Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στην βάση που έχει τεθεί στην Σμύρνη, δηλαδή την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς με έμφαση στη σιδηροδρομική σύνδεση Κωνσταντινούπολης-Θεσσαλονίκης, και την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης-Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά τη Frontex, ανέφεραν πως η Ελλάδα θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία (με τη Frontex) και στο Αιγαίο και στα βόρεια σύνορα διότι αυτό είναι ένα μήνυμα πως δεν υπάρχουν παράνομοι διάδρομοι από την μεριά των βορείων συνόρων και αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά στα κυκλώματα παράνομης διακίνησης

Επίσης η συνεργασία με τη Frontex μαζί με τα θέματα της Ακτοφυλακής, τις συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης και την επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση θα είναι στην ατζέντα της Βιέννης το Σάββατο.

Ακόμα η Ελλάδα στο θέμα του ασύλου θέτει το ζήτημα της επάνδρωσης της Υπηρεσίας Ασύλου με στελέχη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Στήριξης Ασύλου (EASO), καθώς η Υπηρεσία Ασύλου στην Ελλάδα αυτή την στιγμή δέχεται τον τέταρτο μεγαλύτερο φόρτο παγκοσμίως, ενώ η ίδια Υπηρεσία μέχρι πριν τρία χρόνια δεχόταν σχεδόν μηδενικές αιτήσεις ασύλου.

Η Ελλάδα αιτείται συνεχώς – και το έπραξε και στην άτυπη Σύνοδο της Μπρατισλάβα – την έλευση στελεχών από την EASO, καθώς η διαδικασία παροχής ασύλου απαιτεί προσοχή και σωστό μηχανισμό.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινήσει με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κ. Χασάν Ρουχανί. Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το μοναδικό ελληνοαμερικανικό λύκειο στις ΗΠΑ, το σχολείο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια και μετά θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.Δημήτριο.

Στις 6:30 μ.μ ώρα Νέας Υόρκης έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Γραμματέα του ΟΗΕ,Μπαν Κι Μουν, ενώ αμέσως μετά θα προσφωνήσει την 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα της πενθήμερης επίσκεψης του στην Νέα Υόρκη με παρουσία του στο δείπνο που παραθέτουν στο Χάρβαρντ Κλαμπ οι εκπρόσωποι των ελληνοαμερικανικών επαγγελματικών ενώσεων.

Το άρθρο Δίωρη «κουβέντα» Τσίπρα – Ερντογάν για προσφυγικό και Κυπριακό εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα