Δημόσια Διαβούλευση από τον ΟΠΙ για να καθοριστούν τα «Ορφανά» έργα

Δημόσια Διαβούλευση έως τις 28 Φεβρουαρίου, διεξάγει ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), προκειμένου να καθορίσει τις πηγές που πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιοι φορείς στο πλαίσιο της «επιμελούς αναζήτησης», για να διαπιστώσουν εάν ένα έργο είναι πραγματικά «ορφανό».

To Νοέμβριο του 2013, με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, παρουσιάστηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε ο ν. 4212/ 1993, ο οποίος τροποποιεί το ν. 2121/ 1993 για την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα και

ενσωματώνει δύο Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελληνική έννομη τάξη.

Ο νόμος αυτός, μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα (που δεν υπήρχε μέχρι τότε χωρίς την άδεια των δικαιούχων) σε συγκεκριμένους πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς (βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, αρχεία, ιδρύματα κινηματογραφικής ή ακουστικής κληρονομιάς και δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς) να ψηφιοποιήσουν τα έργα που βρίσκονται στις συλλογές τους και να τα καταστήσουν προσβάσιμα στο κοινό στο πλαίσιο του δημοσίου συμφέροντος αποστολής τους, αφού πρώτα διενεργήσουν «επιμελή αναζήτηση», προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έργα στη συλλογή τους είναι «ορφανά».

«Ορφανά» είναι τα έργα εκείνα, τα οποία προστατεύονται μεν με δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας ή συγγενικό δικαίωμα, αλλά οι δικαιούχοι τους είτε είναι άγνωστοι, είτε δεν μπορούν να εντοπιστούν. Ο καθορισμός των πηγών τις οποίες πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιοι φορείς στο πλαίσιο της «επιμελούς αναζήτησης» είναι το θέμα της Δημόσιας Διαβούλευσης που διεξάγει ήδη ο ΟΠΙ.

Το κείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας:

http://www.opi.gr/index.php/2013-10-03-12-24-42/2013-10-04-06-44-15/8408-27-01-2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα