Δημοψήφισμα σήμερα στην Ιρλανδία για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο

Στο επίκεντρο βρίσκεται σήμερα η Ιρλανδία, η οποία διεξάγει δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο αποτελεί το τρίτο κατά σειρά δημοψήφισμα στη χώρα σχετικά με ευρωπαϊκά θέματα σε τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις

υπερισχύει το «ναι», κάτι που αν επικυρώσει το αποτέλεσμα της κάλπης, θα υποβαθμίσει τις ανησυχίες για τη χρηματοδότηση της χώρας προς το παρόν και παράλληλα θα δώσει τέλος στον πονοκέφαλο για τις Βρυξέλλες.

Παρόλο που για τη θέσπιση αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων απαιτείται η έγκριση από 12 από τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μια ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου από τους Ιρλανδούς θα αποτελούσε πλήγμα για την πρωτοβουλία αυτή, την ώρα που τα προβλήματα για τις Βρυξέλλες πολλαπλασιάζονται σε Ισπανία και Ελλάδα.

Ο διάλογος στην Ιρλανδία επικεντρώθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στον όρο του Συμφώνου που προβλέπει ότι μόνο όσα κράτη-μέλη το επικυρώσουν μπορούν να λαμβάνουν δάνεια από τα ευρωπαϊκά ταμεία διάσωσης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Έντα Κένι δήλωσε πως το «ναι» θα διασφαλίσει τη «σταθερότητα» για την οικονομία της Ιρλανδίας.

Στην εκστρατεία που διεξήχθη από την κυβέρνηση υπέρ του «ναι» προβλήθηκαν προειδοποιήσεις όπως οι μισθοί δεν θα καταβάλλονται, τα τραπεζικά μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών θα είναι άδεια και οι επενδύσεις από το εξωτερικό θα σταματήσουν εάν το Σύμφωνο απορριφθεί.

Στον αντίποδα, οι υποστηρικτές του «όχι», στους οποίους ανήκει το Σιν Φέιν και συνδικάτα, ισχυρίζονται πως η ΕΕ δεν θα τολμούσε να αποκόψει την Ιρλανδία, εάν χρειαστεί περαιτέρω δανειοδότηση μετά την εκπνοή της πρώτης δανειακής της σύμβασης το 2013.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει από το Φεβρουάριο δείχνουν ότι το «ναι» θα κερδίσει με 3 προς 1, εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, γεγονός που αποδεικνύει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει μετατραπεί σε μια ψηφοφορία για τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 [09:00 ώρα Ελλάδας] και θα κλείσουν στις 22:00 [23:00]. Το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα