Δήμοι και ΥΠΕΣ ενάντια στο ΣτΕ για το μπλόκο στις ξαπλώστρες

«Φρένο» στους δήμους βάζει απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την εκμετάλλευση των παραλιών.

Για οικονομική καταστροφή μιλούν οι δήμαρχοι εάν η Ολομέλεια του ΣτΕ κάνει αποδεκτή την εισήγηση αυτή. Παράδειγμα σχετικά με τα έσοδα που αποφέρουν στους δήμους η εκμετάλλευση των παραλιών, είναι παραλία έκτασης 100 τ.μ. μπροστά σε ξενοδοχείο στη Γλυφάδα ενοικιάσθηκε πέρσι 10.000 ευρώ, στην Κεφαλλονιά στην παραλία της Σκάλας έκταση 800 τ.μ ενοικιάσθηκε για 150.000 ευρώ για όλο το χρόνο και στην Αίγινα έκταση 500 τ.μ. στην Πέρδικα ενοικιάσθηκε 6.000

ευρώ την καλοκαιρινή σεζόν.

Στο πλευρό των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης τάσσεται εμμέσως το υπουργείο Εσωτερικών, που σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ζήτημα της χρήσης των αιγιαλών είναι μείζονος σπουδαιότητας και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε με γνώμονα τη διασφάλιση της προστασίας των παράκτιων οικοσυστημάτων και του κοινόχρηστου χαρακτήρα αιγιαλού και παραλιών, η οποία όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση αλλά προάγεται με την εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείρισή τους.

Έτσι θα το χειριστούμε και ενώπιον της εν εξελίξει διαδικασίας στο ΣτΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών». Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών πριν από τέσσερα χρόνια ωστόσο η απόφαση δεν είναι οριστική καθώς το τμήμα παρέπεμψε την υπόθεση στην ενισχυμένη 7μελη σύνθεση για τελεσίδικη, καθώς έκρινε, ότι η απ” ευθείας παραχώρηση στους δήμους και από τους δήμους σε τρίτους, περιουσίας του κράτους, δεν μπορεί να γίνεται, με μια και μόνη υπουργική απόφαση για όλες τις παραλίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα