Δημιουργία φορητών PC από… άχρηστα CD-DVD!

Ένα “έξυπνο” σύστημα, το οποίο επί τους ουσίας ανακυκλώνει τα χρησιμοποιημένα CD και DVD και τα μετατρέπει σε φορητούς υπολογιστές ανέπτυξαν οι επιστήμονες της Fujitsu! Η ιαπωνική πολυεθνική ανακοίνωσε ότι ήδη άρχισε να αξιοποιεί το σύστημα και εκτιμά ότι με την ανακύκλωση των υλικών αυτών η ποσότητα του καταναλωμένου για την κατασκευή συμβατικών laptop μπορεί να μειωθεί κατά 10% το χρόνο, με την παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να περιορίζεται κατά περίπου 15%.

Ωστόσο, τονίζουν

ότι η διαδικασία δεν είναι απλή, καθώς το σύστημα πρέπει να εντοπίζει, να συλλέγει και να διαχωρίζει πλαστικά του ιδίου τύπου. Ακόμη και τότε όμως, ανεπαίσθητες διαφορές, ελαττώματα ή ακόμη και μικρο-ακαθαρσίες αρκούν για να αποκλείσουν κάποια υλικά από την επόμενη φάση της ανακύκλωσης.
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάμειξης μολυσματικών ουσιών ο ποιοτικός έλεγχος του νέου συστήματος βασίζεται σε μια βάση δεδομένων διαχείρισης κινδύνου χημικών ουσιών, η οποία εγγυάται ότι οι φορητοί υπολογιστές ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που ισχύουν για τα χημικά συστατικά.
Το σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί σε 5 από τους σταθμούς ανακύκλωσης της Fujitsu στην Ιαπωνία και ο όμιλος προανήγγειλε ότι θα επεκτείνει τη χρήση του σε άλλα ανακυκλωμένα υλικά για τη δημιουργία των προϊόντων της.

Keywords
Τυχαία Θέματα