Δίκη Χ.Α.: Αποβολή πολιτικής αγωγής για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης

Να κάνει δεκτή την ένσταση της υπεράσπισης των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής και να αποβάλει την πολιτική αγωγή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου, «η πολιτική αγωγή ακόμα και της οικογένειας Φύσσα θα πρέπει με βάση τη νομολογία των δικαστηρίων να αποβληθεί, σχετικά με την ευθύνη της ηγετικής ομάδας, που κατηγορείται μόνον για διεύθυνση εγκληματικής

οργάνωσης, αντίθετα να παραμείνει στην αίθουσα για όλους τους κατηγορούμενους που έχουν και άλλα αδικήματα πέραν της εγκληματικής οργάνωσης».

«Πολιτική αγωγή δεν νοείται σε αδικήματα (σύμφωνα με την πάγια νομολογία) που στρέφονται γενικώς κατά της δημόσιας ασφάλειας και του κοινωνικού συνόλου (π.χ εσχάτη προδοσία). Το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης αφορά αόριστα έννομα αγαθά όπως τη δημόσια τάξη. Αυτό το έννομο αγαθό είναι αυτοτελές και γενικό κατά του κράτους και όχι κατά ιδιωτικών συμφερόντων. Επομένως η τυχόν βλάβη ή ζημία ιδιωτών από αυτή τη δράση δεν θεμελιώνει δικαίωμα αξίωσης αποζημίωσης κατά συνέπεια δεν δύναται να υπάρξει πολιτική αγωγή για το συγκεκριμένο αδίκημα», είπε η εισαγγελέας.

Αν υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση, οι συγγενείς του Παύλου Φύσσα μπορούν να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες κατά των κατηγορουμένων που ενέχονται και κατηγορούνται για τη συγκεκριμένη ενέργεια, ενώ τα μέλη του ΚΚΕ που χτυπήθηκαν στο Πέραμα σε βάρος των προσώπων που φέρονται ως φυσικοί αυτουργοί στη πράξη. Σημειώνεται, πως το δικαστήριο διέκοψε για τις 22 Ιουνίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα