Διευρυμένη αυτονομία μέσα στο Ουκρανικό κράτος προτείνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Διευρυμένη αυτονομία στο πλαίσιο του ουκρανικού κράτους, προτείνουν ως λύση στην κρίση που έχει δημιουργηθεί οι φιλορώσοι αυτονομιστές οι οποίοι το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση καθώς συνεχίζουν την προέλασή τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, έναντι του στρατού του Κιέβου, το οποίο τους κατηγορεί ότι έχουν ανοικτή στήριξη από τη Ρωσία.

Την Παρασκευή συνεχίζονται οι συνομιλίες, στο Μίνσκ της

Λευκορωσίας, με εξαιρετικά όμως αμφίβολες προοπτικές ως προς την κατάληξή τους. Στις συνομιλίες αυτές θα τεθεί και το ενδεχόμενο εκεχειρίας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό αν επιτευχθεί συμφωνία γι’ αυτό.

Στη συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» για την Ουκρανία στο Μινσκ πήρε μέρος και ο Αντρέι Πούργκιν, ένας από τα ηγετικά στελέχη των φιλορώσων ενόπλων της λεγόμενης «Αυτόνομης Δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, ο οποίος στις δηλώσεις του στα ρωσικά ΜΜΕ, μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι οι φιλορώσοι είναι πρόθυμοι να συζητήσουν «την διατήρηση ενός κοινού χώρου ασφάλειας με την Ουκρανία, και την αποκατάσταση των οικονομικών, πολιτισμικών και κοινωνικών δεσμών με την χώρα χωρίς να εγείρουμε διεκδικήσεις σε άλλες περιοχές».

Σύμφωνα με το πρακτορείο RIA Novosti, εάν οι φιλορώσοι πάρουν εγγυήσεις για το «ειδικό καθεστώς» Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, «θα κάνουν κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί ο ενιαίος οικονομικός, πολιτισμικός και πολιτικός χώρος της Ουκρανίας». Ως αντάλλαγμα, αναφέρει το Associated Press, ζητούν γενική αμνηστία και διευρυμένες αρμοδιότητες διοίκησης, όπως μεταξύ άλλων αυτόνομη αστυνομική δύναμη.

Η κίνηση, που εμφανίζεται ως άμβλυνση των θέσεων των φιλορώσων, κινείται στη γραμμή που επισήμως υποστηρίζει η Μόσχα όταν μιλά για «ομοσπονδιοποίηση» της Ουκρανίας και συνομιλίες Κιέβου με τις ανατολικές επαρχίες για το καθεστώς τους. Η αμφίσημη αναφορά του Πούτιν την Κυριακή για το «καθεστώς» στις δύο ανατολικές επαρχίες συμπληρώνει τα μηνύματα που στέλνει η Μόσχα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Αποδοχή της πρότασης θα σήμαινε ότι το Κίεβο, από την πλευρά του οποίου δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση, θα αποδεχόταν την ήττα του και θα έχανε τμήμα της κυριαρχίας του στα ανατολικά -με το συνεχή φόβο ότι αυτό θα ήταν μόνο η αρχή.

Η παρούσα κατάσταση πάντως δεν αποτελεί το πιο ευνοϊκό έδαφος ακόμη και συνεννόηση για παύση πυρός, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα ανατολικά με αποτέλεσμα να βαθαίνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και ως εκ τούτου να ελαχιστοποιείται και η πιθανότητα συμφωνίας.

Το άρθρο Διευρυμένη αυτονομία μέσα στο Ουκρανικό κράτος προτείνουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα