Διεθνές συνέδριο για τον Κόλπο Ελευσίνας

Είναι γνωστό ότι κατά την 20ετία 1960-80 η ποιότητα του Κόλπου Ελευσίνας υποβαθμίστηκε δραματικά με τη διοχέτευση στη θάλασσα ακατέργαστων βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων.

Τα τελευταία χρόνια όμως, όπως έχουν δείξει οι διάφορες επιστημονικές έρευνες, παρατηρείται σημαντική βελτίωση της ποιότητας του Κόλπου Ελευσίνας, η οποία οφείλεται στη μείωση των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων (λόγω επιβολής μέτρων, διακοπής λειτουργίας ρυπαινουσών μονάδων και αλλαγής παραγωγικής διαδικασίας κάποιων

μονάδων), στη βελτίωση της ποιότητας των βιομηχανικών αποβλήτων (εγκατάσταση συστημάτων καθαρισμού των αποβλήτων), στη μείωση των παροπλισμέων πλοίων, στην λειτουργία του κέντρου επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας και στον χαρακτηρισμό του Κ. Ελευσίνας ως ευαίσθητης περιοχής. καθοριστικής σημασίας για την βελτίωση ήταν οι αγώνες των κατοίκων και της τοπικής αυτοδιοίκησης του Θριασίου Πεδίου.

Αναγνωρίζοντας τη βελτίωση της ποιότητας του Κ. Ελευσίνας, το καθ” ύλη αρμόδιο Υπουργείο Υγείας επιτρέπει με τις σχετικές αποφάσεις του από το 2003 την κολύμβηση στις ακτές της Ελευσίνας. Καθοριστικής σημασίας για τις αποφάσεις αυτές είναι και η κατάταξη των υδάτων κολύμβησης της Ελευσίνας (σύμφωνα με τις μετρήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος) στην «εξαιρετική ποιότητα» από το 2011 και μετά. Σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία οι τέσσερις κατηγορίες των υδάτων κολύμβησης είναι: «εξαιρετική», «καλή», «επαρκής» και «ανεπαρκής ποιότητα».

Παρ’ όλη τη βελτίωση οι έρευνες δεν έχουν σταματήσει. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών θα παρουσιαστούν σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που διοργανώνεται στην Ελευσίνα στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου στην Ελευσίνα με τίτλο : «Περιβαλλοντικές προοπτικές του Κόλπου Ελευσίνας/ εκεί που επιστήμη συναντά την κοινωνία».

Το συνέδριο συνδιοργανώνεται στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου (Χατζηδάκη και Δήμητρος) από τον Δήμο Ελευσίνας, το Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-ΕΚΠΑ), το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πρόγρμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP/MAP) στα πλαίσια της δράσης «Αριστεία Ι» του ΕΚΠΑ.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα επικεντρωθεί στην παρουσίαση των επιστημονικών αποτελεσμάτων της ανωτέρω έρευνας, ενώ η δεύτερη ημέρα θα αφιερωθεί κυρίως στην σύνθεση και σύγκριση με τις προηγούμενες γνώσεις για τον Κόλπο της Ελευσίνας και την σύντομη διερεύνηση των προοπτικών και κατευθύνσεων για το μέλλον και θα απευθύνεται κυρίως στην Κοινωνία της Ελευσίνας και της ευρύτερης περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα