Διακοπή στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς χωρίς συμφωνία

Μπλόκαρε η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών με αποτέλεσμα να μπει ένα τέλος στις συνομιλίες τα ξημερώματα. Συμφωνία δεν επετεύχθη παρά τα θετικά μηνύματα που εξέπεμπε τις τελευταίες ημέρες η ελληνική πλευρά .

«Αποφασίστηκε παύση συζητήσεων για να πάμε στην Ουάσιγκτον. Συμφωνούμε και οι τέσσερις θεσμοί και η ελληνική Κυβέρνηση ότι υπήρξε πρόοδος στα μεγάλα θέματα που χρειάζονται για να φτιάξουμε ένα ισχυρό κείμενο για συμφωνία . Θα επιστρέψουν μετά τη Δευτέρα για να τελειώσει αυτή η συμφωνία μέχρι το Eurogroup στις 22/4.Θα καταλήξουμε στο staff

level agreement λίγο πριν Eurogroup. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος σε πολλά μεγάλα θέματα αλλά επειδή υπήρχαν πολλά μικρά δεν έβγαινε να γραφτεί το staff level agreement όσο περνούσε ο καιρός και γι αυτό το λόγο δε θα μπορούσαμε να το κλείσουμε μέχρι σήμερα τα χαράματα γιατί οι θεσμοί θέλουν να φύγουν αύριο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Τσακαλώτος στις δύο τα ξημερώματα.

Οι διαφωνίες κυβέρνησης και δανειστών
Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι κυβέρνηση και Θεσμοί συμφώνησαν πως το τελευταίο δεκαήμερο καταγράφηκε σημαντική πρόοδος, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και σε κείμενο. Η προσέγγιση των απόψεων είναι μεγάλη σε πολλά κρίσιμα σημεία όπως για παράδειγμα ο κατάλογος των φορολογικών μέτρων.

Οι διαφωνίες, ωστόσο, που προκάλεσαν και την παύση των διαπραγματεύσεων εντοπίζονται στα εξής σημεία:

Πρωτογενές πλεόνασμα

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι με τα μέτρα που προτείνονται το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και το 2018 θα ανέρχεται στο 1,5% και όχι στο 3,5% όπως προβλέπουν η κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι.

Φορολογικά

Το Ταμείο πιέζει για την κατάργηση του αφορολόγητου πάνω από τα 8.182 ευρώ (με έκπτωση φόρου 1.800 αντί 2.100 ευρώ σήμερα ή 2.000 που έχει προτείνει η κυβέρνηση και σημαίνει αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους στα 9.100 ευρώ. Οι πιστωτές απορρίπτουν και τις αυξήσεις στα τσιγάρα.

Συντάξεις

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν θέλει να ακούει για περικοπές από τα 1.300 ευρώ, χωρίς η άλλη πλευρά να ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και υποχωρήσεις στις απαιτήσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Συζήτηση υπάρχει και την περίπτωση να περικοπεί πιο πολύ και πιο γρήγορα το ΕΚΑΣ από το 2017, πριν την πλήρη κατάργησή του το 2019.

«Κόκκινα» δάνεια

Η Αθήνα δείχνει να υποχωρεί στην κατάργηση της προστασίας των στεγαστικών δανείων, μετά τον Δεκέμβριο του 2016. Στο τελικό κείμενο συμφωνίας που έμεινε ανυπόγραφο στο τραπέζι προβλέπεται κατάργηση από το Δεκέμβριο φέτος κιόλας –δηλαδή παράταση μόλις 7-8 μηνών.

Η νύχτα-θρίλερ

Οι τεχνοκράτες των Θεσμών μάζεψαν τα πράγματά τους και αποχώρησαν μετά τη μία τα μεσάνυχτα. Ο λόγος ήταν πως οι Έλληνες υπουργοί επέμεναν ότι είναι αδύνατο η κυβέρνηση να υποχωρήσει και στα τρία μέτωπα.

Τώρα, όλα θα κριθούν στην Ουάσινγκτον, όπου θα μεταβούν οι εκπρόσωποι των δανειστών αλλά και ελληνική αντιπροσωπεία για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ. Πολλά θα αποφασιστούν στις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς, της Κριστίν Λαγκάρντ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Keywords
Τυχαία Θέματα