Διαφωνούν για τη διανομή του πλεονάσματος

Διαφορετική πολιτική χαράσσει η κυβέρνηση, διαφορετική η τρόικα σχετικά με το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Συνεργάτες του πρωθυπουργού διαμηνύουν ότι –παρά τα «όχι» της τρόικας- ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα κάνει πίσω στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ένστολους, χαμηλοσυνταξιούχους και αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

Το θέμα μονοπωλεί τις διαπραγματεύσεις ελληνικής κυβέρνησης-τρόικας, καθώς η δεύτερη θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τη διανομή

του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ζητώντας μέρος των χρημάτων να διοχετευθούν σε δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε παρεμβάσεις με δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα, όπως η εξόφληση ληξιπροθέσμων χρεών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε πως η πλευρά των δανειστών επιδιώκει το «κοινωνικό μέρισμα» από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα να διοχετευθεί σε αναπτυξιακές δράσεις που θα τροφοδοτήσουν την οικονομική δραστηριότητα και ακολούθως τα δημόσια έσοδα και να μην δοθεί αποκλειστικά για παροχές σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους. Υπογράμμισε πάντως ότι η πρόταση για το κοινωνικό μέρισμα έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να έχει και κοινωνικό χαρακτήρα.

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. στο α' δίμηνο

Στα 2,1 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού Προϋπολογισμού το πρώτο δίμηνο του 2014, έναντι 487 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ το αντίστοιχο δίμηνο του 2013.

Όπως σημειώνει το αρμόδιο υπουργείο, το ποσό ήταν σχεδόν τετραπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, ενώ διευκρινίζει πως, αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 560 εκατ. ευρώ ή 27% υψηλότερο και θα διαμορφωνόταν περίπου στα 2,6 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, υπήρξε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2014, 32% υψηλότερο από την περσινή χρονιά. Από τα στοιχεία του υπουργείου προκύπτει επίσης ότι το πλεόνασμα του κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 495 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος ύψους 788 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ το περυσινό πρώτο δίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι ο στόχος για το φετινό πρώτο δίμηνο του έτους ήταν για έλλειμμα ύψους 527 εκατ. ευρώ.

«Η καλή εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού συνεχίζεται. Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους. Η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, νωρίτερα από τις προβλέψεις, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας .

Σύμφωνα με το υπουργείο, τα καθαρά έσοδα του κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 9,5 δισ. ευρώ, 830 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι και 430 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τους στόχους. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν περίπου στα 7,9 δισ. ευρώ, 120 εκατ. ευρώ από πέρυσι και 570 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους, ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν περίπου στα 8,4 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 590 εκατ. ευρώ από πέρυσι και 270 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από τους στόχους. Την ίδια ώρα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, όταν το πρώτο δίμηνο του 2013 ήταν μόλις 96 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος ήταν για 193 εκατ. ευρώ.

Neue Zürcher Zeitung: Η ελληνική κυβέρνηση έχει ατονίσει

«Από τότε που η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και δεν χρειάζεται πλέον οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό για να καλύψει τρέχουσες δαπάνες, έχει ατονήσει σημαντικά η βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις», σημειώνει από τη μεριά της η Neue Zürcher Zeitung σε ανταπόκρισή της από την ελληνική πρωτεύουσα με τίτλο «Τα χρονικά περιθώρια για διαπραγματεύσεις στενεύουν για την Αθήνα».

«Όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τόσο λιγότερη διάθεση επιδεικνύουν οι υπουργοί να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως προκαλέσουν την αντίδραση του πληθυσμού», αναφέρει η ξένη εφημερίδα.

«Η τρόικα, ωστόσο, εμφανίζεται αμετακίνητη και επιμένει στην τήρηση των συμφωνηθέντων», αναφέρει το ρεπορτάζ σημειώνοντας πως στο επίκεντρο της διένεξης κυβέρνησης-τρόικας βρίσκεται το πακέτο μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, το οποίο αντιμάχονται επαγγελματικές ομάδες, όπως παραγωγοί γάλακτος και φαρμακοποιοί.

«Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί ενόψει ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών να αμβλύνει τα προτεινόμενα μέτρα για να κατευνάσει όσους θίγονται, η τρόικα ζητεί την πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ», αναφέρει η εφημερίδα.

Eurogroup: Οι πρόοδοι των δημοσιονομικών δεν πάνε χέρι-χέρι με τις μεταρρυθμίσεις

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο ίδιο μήκος κύματος «τράβηξαν το αυτί» της Ελλάδος για την έλλειψη προόδου στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο ανεγνώρισαν την πρόοδος στα δημοσιονομικά.

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως σήμερα, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλούς τομείς για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντέϊζεμπλουμ λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Keywords
Τυχαία Θέματα