Διαδοχικά «όχι» στον Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Τρία «όχι» για τον εκλογικό νόμο, από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αντίστοιχα εισέπραξε ο Πρωθυπουργός.

Στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά την Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να βολιδοσκοπήσει

τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης για το ενδεχόμενο συναίνεσης σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συναινέσει. «Η θέση της ΝΔ είναι αρκετά αρκετά ξεκάθαρη. Δεν μπαίνει σε συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νομού στην παρούσα συγκυρία», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα άλλο, ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος υπηρετεί τις συγκεκριμένες ανάγκες».

Η ΝΔ, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη το μόνο που δέχεται να συζητήσει είναι το ζήτημα της ψήφου των ομογενών, αλλά και η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση, ανέφερε πως το κόμμα του επιμένει στην πρότασή της για ευρεία συνταγματική αναθεώρηση.

«Οχι» στην ψήφιση εκλογικού νόμου τμηματικά, είπε επίσης η Φώφη Γεννηματά, ενώ αρνητικός ήταν και ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Πόλεμος διαρροών Μαξίμου-Συγγρού

Αμέσως μετά την συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη ξέσπασε πόλεμος διαρροών από Μαξίμου και Συγγρού.

Η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση για «ιδιοτελή τακτικισμό», αναφερόμενη στην πρόθεση να ανοίξει θέμα εκλογικού νόμου. «Είναι εκ του πονηρού καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα» ανέφεραν πηγές της Συγγρού.

Μαξίμου: Η ΝΔ χρειάζεται περισσότερη ψυχραιμία

Το πρωθυπουργικό γραφείο απάντησε αμέσως με άτυπο σημείωμα.

Η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις δημοσκοπήσεις – ακόμα και σε αυτές που προέβλεπαν ότι θα κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές με 7 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνει ποσοστά γύρω στο 20%. Δεν πρόκειται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πολύ περισσότερο, όταν αυτές θα γίνουν το 2019, με την χώρα να έχει βγει από την επιτήρηση και τα μνημόνια.

Η θέση για αναλογικό εκλογικό σύστημα είναι πάγια θέση αρχής των κομμάτων που συγκροτούν την παρούσα κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, εννέα μήνες μετά τις εκλογές και παραπάνω από τρία χρόνια πριν από τις επόμενες, δεν συνιστά κανενός είδους αιφνιδιασμό ή τακτικισμό.

Ως εκ τούτου θα περιμέναμε από τη Νέα Δημοκρατία μια πιο ψύχραιμη στάση, στην συζήτηση για το τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Πάντως το Μαξίμου αισιοδοξεί ότι «διαμορφώνεται κοινός τόπος για συναινέσεις» τουλάχιστον με τα μικρότερα κόμματα.Σύμφωνα με κύκλους από το Μέγαρο Μαξίμου το ΚΚΕ συμφωνεί:

με την κατάργηση του μπόνουςτην ψήφο στα 17

Διαφωνεί με το πλαφόν εισόδου 3% στη Βουλή
Ένα βήμα πιο κοντά είναι με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, η οποία έδειξε να συμφωνεί:

στην κατάργηση του μπόνουςστην κατάτμηση των περιφερειώνστο πλαφόν 3%

Τα 5 σημεία του πρωθυπουργού

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε με τους συνομιλητές του 5 σημεία:

Αναλογικότητα του εκλογικού νόμου. Το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, όπου ο ίδιος εκτιμά ότι πρέπει να παραμείνει στο 3%Η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειώνΗ θέσπιση ψήφου στην ηλικία των 17Η ψήφος ομογενών. Είτε να εκλέγονται 5 βουλευτές από μια ξεχωριστή λίστα, είτε να ψηφίζουν από τις κατά τόπους πρεσβείες τους οι ομογενείς.

Το άρθρο Διαδοχικά «όχι» στον Τσίπρα για τον εκλογικό νόμο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα