Δέσμη μέτρων στήριξης των νησιών με προσφυγικές ροές

Αφού τοποθέτησαν τα πραγματικά όρια του προβλήματος με τη μαζική εισροή μεταναστών στη χώρα μας, οι αρμόδιοι υπουργοί εξήγγειλαν μια σειρά από μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών, που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά μέσω θαλάσσης.

Όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Ανάπτυξης και Μετανάστευσης κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου, θα δημιουργηθεί μια ομάδα συντονισμού των ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τη διαχείριση των εννέα ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών ταμείων,

που αφορούν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Για το σκοπό αυτό 10 στελέχη του υπουργείου Οικονομίας με εμπειρία σε κοινοτικά προγράμματα θα ξεκινήσουν από αύριο δουλειά στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο την άμεση εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων. Από τα κονδύλια αυτά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό βάρος έχουν το Ταμείο Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων.

«Από το Ταμείο Ασύλου η Ελλάδα προσδοκά να λάβει πόρους 400 εκατομμυρίων ευρώ, η εκταμίευση των οποίων δεν έχει ξεκινήσει είτε λόγω ελλιπούς προετοιμασίας ή άλλων καθυστερήσεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Νίκος Χριστοδουλάκης.

Την ίδια ώρα, προωθείται η οικονομική στήριξη των νησιών που είδαν κατακόρυφη μείωση της τουριστικής κίνησης σε ποσοστό ακόμα και 70%, λόγω των μεγάλων προσφυγικών ροών. Στην κατεύθυνση αυτή θα συνταχθεί μέσα σε δύο εβδομάδες έκθεση επιπτώσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης, τον ΕΟΤ και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Αντώνης Μακρυδημήτρης πέντε είναι τα νησιά, που δέχονται αυτή τη στιγμή τον κύριο όγκο προσφύγων. Αυτά είναι η Λέσβος, που δέχεται το 50% των προσφύγων, η Κως το 28%, η Χίος το 14%, η Σάμος το 12% και η Λέρος μικρότερο ποσοστό.

Ο κ. Χριστοδουλάκης απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους εφοπλιστές «να διαθέσουν εθελοντικά πλωτά μέσα ως πρόσκαιρους χώρους υποδοχής προσφύγων, και στις ΜΚΟ να ενισχύσουν τη διατροφή των προσφύγων, τη μεταχείριση με όρους αξιοπρέπειας και την υποδοχή τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην οικονομία οι επιπτώσεις από τις προσφυγικές ροές θα είναι σημαντικές, ωστόσο προέχει η διάσωση των ανθρώπων γιατί όλοι μαζί θα ζήσουμε είτε στην Ελλάδα, είτε στη Συρία είτε αλλού, και πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα πρώτα και μετά να δούμε τις επιπτώσεις του».

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας επισήμανε από την πλευρά του ότι «υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας που σκοπεύει να διαθέσει στρατόπεδα, προσωπικό και σίτιση».

«Τα μέτρα, που υλοποιούνται, είναι μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών, ώστε να κρατήσουμε τις ροές σε επίπεδα που οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να αντέξουν. Δεν θέλουμε όμως να δημιουργήσουμε χώρους συμφόρησης στην Αθήνα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Ζώης παρέθεσε στοιχεία για τους πρόσφυγες, από Λιμενικό Σώμα, που έχει ανασύρει μόνο το 2015 50.000 ανθρώπους μέσα από τη θάλασσα. Συν τοις άλλοις, κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2015 συνέλαβε για είσοδο στη χώρα 230.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ το νούμερο για την ίδια περίοδο του 2014 ήταν 17.500 άτομα. Μόνο το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου 2015 οι αφίξεις ξεπέρασαν τις 157.000.

Την ίδια ώρα το Λιμενικό διαθέτει 240 πλοία από τα οποία το 36% είναι ακινητοποιημένα, επτά αεροπλάνα, από τα οποία τα τέσσερα σε ακινησία, και έξι ελικόπτερα, από τα οποία πετάει μόνο το ένα, λόγω καταπόνησης και δυσκολίας εύρεσης χρημάτων.

Όπως είπε ο υπουργός Ναυτιλίας, «αυτή την ώρα στην Τουρκία 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες ίσως περιμένουν να περάσουν απέναντι και εγώ έχω την υποχρέωση να μην αποκρύψω τα στοιχεία αυτά, τα οποία πρέπει να πούμε στους εταίρους μας».

«Τα αιτήματά μας θα είναι επίμονα προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έρχεται. Θα ζητήσουμε περαιτέρω οικονομικούς πόρους για το Λιμενικό και την Ακτοφυλακή και την αντιμετώπιση των ζητημάτων για τα μέσα που είναι σε ακινησία», ανέφερε ο ίδιος.

Από τη δική του μεριά, ο κ. Μακρυδημήτρης γνωστοποίησε, πως «η Ελληνική Αστυνομία χρωστάει 9 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές για διατροφή των προσφύγων».

Παράλληλα, δήλωσε, ότι υπάρχουν σκέψεις για να συντομεύσουν οι διαδικασίες καταγραφής των νεοεισερχόμενων μέσα από τη συνεργασία της Αστυνομίας με το Λιμενικό, ώστε να υπάρχει ένα στάδιο καταγραφής αντί για δύο, και την ταχύτερη έκδοση του διοικητικού εγγράφου χαρακτηρισμού του εισερχόμενου ως πρόσφυγα.

Επίσης, θα δρομολογούνται καθημερινά πλοία που θα μεταφέρουν τους μετανάστες προς την Αθήνα, η Αστυνομία θα ενεργοποιήσει σε κάθε νομό Επιτροπή Αστυνομίας, με προεδρία των περιφερειαρχών, για τον καλύτερο επιτόπιο συντονισμό του προβλήματος και τέλος ενεργοποιείται το Κεντρικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Αστυνομίας, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου, για να συντονίζει τις προσπάθειες διαχείρισης του ζητήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ροδόλφος Μορώνης επισήμανε ότι «τα προαπαιτούμενα για να βρεθούν λύσεις στην κρίση, που έχει ξεσπάσει, είναι η πολιτική βούληση, η συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών και η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στις ρίζες του».

Πηγή: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα