Δεν κατεδαφίζονται αυθαίρετα προ του 1983

Παρουσιάσθηκε, το σχέδιο νόμου για την οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, την Τρίτη, 16 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον αν. υπουργό, οι ρυθμίσεις για κάθε κατηγορία αυθαιρέτων έχουν ως εξής:

Προ του 1975: Δηλώνονται με 500 ευρώ, χωρίς κατάθεση σχεδίων.

Προ του 1983: Πληρώνεται το ειδικό πρόστιμο, χωρίς κατάθεση σχεδίων.

Μικρές παραβάσεις: Πληρώνονται 500

ευρώ ανεξάρτητα από τον αριθμό παραβάσεων

Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις εφόσον δεν παραβιάζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% το πολεοδομικό μέγεθος της δόμησης και σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% το πολεοδομικό μέγεθος του ύψους (εφόσον βρίσκονται εκτός προκηπίου ή ακαλύπτου χώρου): Εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.

Αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις που δεν ανήκουν στις παραπάνω περιπτώσεις: Εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου θα υπάρχουν μεγάλες εκπτώσεις για ευπαθείς κατηγορίες πολιτών, αλλά και δυνατότητα αποπληρωμής των προστίμων σε 10 εξαμηνιαίες δόσεις, που δεν είναι απαραίτητο να είναι ισόποσες, αλλά θα υπάρχει ελάχιστη καταβολή 5%.

Αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους, τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου.

Μετά την παρουσίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε: «Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιτυγχάνεται πρώτον η κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών με βάση τη βαρύτητα της κάθε αυθαιρεσίας και την επίπτωσή της στο περιβάλλον. Δεύτερον θωρακίζεται και ενισχύεται η κόκκινη γραμμή του Ιουλίου του 2011 ώστε να αποτραπεί οριστικά η δημιουργία μιας νέας γενιάς αυθαιρέτων. Τρίτον δίνεται νόημα, έμφαση και περιεχόμενο στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο με την καθιέρωση συγκεκριμένων δράσεων αποκατάστασης κυρίως εκεί όπου εμφανίζεται μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα