Δεν είναι το Everest η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Αυτοί που σκαρφάλωσαν στο Έβερεστ και λένε δικαίως με περηφάνεια ότι κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή του κόσμου, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσουν!

Και ναι, το διάσημο όρος παραμένει ψηλότερο με βάση τον παραδοσιακό τρόπο μέτρησης της κάθετης απόστασής τους από το επίπεδο της θάλασσας,αλλά σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν ως βάση την απόσταση από το κέντρο της Γης , το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό.

Υψηλότερη κορυφή το..Τσιμποράσο!

Έτσι λοιπόν, αν μετρήσουμε με βάση το κέντρο της Γης, το βουνό των Ιμαλαΐων δεν καταφέρνει να μπει ούτε καν

στην πρώτη εικοσάδα! Βάση αυτής της μέτρησης, η υψηλότερη κορυφή ανήκει στο Τσιμποράσο, ένα αδρανές ηφαίστειο που βρίσκεται στη Κορδιλιέρα Οξιδεντάλ του Ισημερινού!.

Και πολλοί πάλι θα αναρωτηθούν πώς γίνεται το Τσιμποράσο, με υψόμετρο 6.268 μέτρα, να «κερδίζει το επιβλητικό Έβερεστ,με τα 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η απάντηση βρίσκεται στο σχήμα της Γης, που δεν είναι μια τέλεια σφαίρα αλλά διαθέτει πεπλατυσμένο σχήμα στους πόλους και εξογκωμένο στον ισημερινό. Ετσι ,το Τσιμποράσο που βρίσκεται κοντά στον Ισημερινό, υπερτερεί συγκριτικά με το Έβερεστ.

Άλλος ένας τρόπος μέτρησης είναι και εκείνος που υπολογίζει την απόσταση από τους πρόποδες μέχρι την κορυφή.Έτσι, το ηφαίστειο Μαούνα Κέα στην Χαβάη είναι πολύ μεγαλύτερο σε ύψος με αυτό τον τρόπο από το Έβερεστ.

Πάντως, ίσως τελικά η φήμη του Έβερεστ οφείλεται στο γεγονός ότι η «κατάκτηση» της κορυφής απαιτεί την δυσκολότερη διαδικασία και διαδρομή αναρρίχησης στο πλανήτη και αυτό είναι κάτι που δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από τα παραπάνω.

Το άρθρο Δεν είναι το Everest η ψηλότερη κορυφή στον κόσμο! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα