Δεκτή από τη Βουλή η παραπομπή Παπακωνσταντίνου

Υπέρ της πρότασής για άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για δύο κακουργήματα και ένα πλημμέλημα τάχθηκε κατά πλειοψηφία η Βουλή, μετά τη λήξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παραπέμπεται για τη νόθευση εγγράφου, για την απιστία περί την υπηρεσία και για την παράβαση καθήκοντος.

Συνολικα ψήφισαν 283 βουλευτές. Έγκυρα ήταν 269 ψηφοδέλτια,

άκυρα 9 και λευκά 5.

Για το αδίκημα της νόθευσης παραπέμπεται με 166 ψήφους - Για το αδίκημα της απιστίας με 206 ψήφους - Για το αδίκημα της παραβίασης καθήκοντος με 220 ψήφους.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τάχθηκαν υπέρ της παραπομπής, ενώ οι εισηγητές της αντιπολίτευσης τους κατηγόρησαν για προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας.

Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα αδικήματα κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου έχουν παραγραφεί.

Ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης χαρακτήρισε την έρευνα που έγινε σοβαρή, παρά το σόου που στήθηκε κατά καιρούς.

Ο κ. Μαρκογιάννης προκάλεσε την κα Κωνσταντοπούλου να καταθέσει μήνυση εναντίον του εφόσον πιστεύει ότι είναι «επίορκος», «έκανε κατάχρηση εξουσίας, συγκάλυψη» και έγινε «υπόθαλψη εγκληματία». «Αλλιώς - όπως είπε - αυτά τα γαβγίσματα θυμίζουν σκύλο που γαβγίζει αλλά δεν δαγκώνει».

ΝΔ

Ο εισηγητής της ΝΔ Ανδρέας Κουτσούμπας υπεραμύνθηκε της πρότασης της πλειοψηφίας η οποία ζητά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Παπακωνσταντίνου για απιστία περί την υπηρεσία και νόθευσης εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος, τονίζοντας ότι τα στοιχεία τεκμηριώνουν τα αδικήματα αυτά.

ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι το πόρισμα που συνέταξαν οδηγεί στην συγκάλυψη ποινικών ευθυνών, όχι μόνο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ακόμα μίλησε για κυβερνητική αναβάθμιση όλων των πολιτικών προσώπων από τα δύο κόμματα τα οποία εμπλέκονται με τη λίστα Λαγκάρντ.

Τέλος, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία με επιβαρυντική συνέπεια του νόμου 1608.

ΠΑΣΟΚ

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «πολιτική εμπάθειας», αλλά και προσωπικά στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, την οποία κατηγόρησε για εγωπάθεια και προσπάθεια προσωπικής της προβολής.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλης Καπερνάρος υποστήριξε ότι στην Προανακριτική Επιτροπή έγινε «εξυπηρέτηση της σκοπιμότητας σε βάρος της νομιμότητας».

Παράλληλα, πρότεινε την σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ευθύνες τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου με τα αδικήματα ψευδορκία, νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφου απιστία στην υπηρεσία και παράβαση καθήκοντος όσο και του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Χ.Α.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Βουλή λειτουργεί ως «πλυντήριο σκανδάλων» και ότι η πλειοψηφία της «συγκαλύπτει εγκληματίες».

«Αφήνετε στο απυρόβλητο τον Γιώργο Παπανδρέου, τον άνθρωπο του ΔΝΤ που έφερε στη χώρα τους διεθνείς τοκογλύφους, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που παριστάνει τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης», ανέφερε ο κ. Κασιδιάρης ενώ επέρριψε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ ότι μαζί με την ΝΔ προφύλαξαν τον κ. Παπανδρέου για να μην προσέλθει βιαίως στη Βουλή.

ΚΚΕ

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής υπογράμμισε ότι στην διάρκεια των εργασιών της Προανακριτικής «ειπώθηκαν πολλά, αποσιωπήθηκαν περισσότερα».

«Στόματα κλειστά, ψέματα περισσότερα. Και αυτό από υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια έχει αποκρυβεί σχεδόν από όλους».

Ακόμα. Ο κ. Χαλβατζής μίλησε για σοβαρές ενδείξεις που υπάρχουν κατά του Γ. Παπακωνσταντίνου σε ότι αφορά «τα αδικήματα νόθευσης εγγράφου, απιστίας σχετικά με την υπηρεσία και παράβασης καθήκοντος», ενώ καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, καθώς όπως υποστήριξε γνώριζε την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε προσχηματική την όλη διαδικασία, προκατασκευασμένο το πόρισμα και προειλημμένες τις αποφάσεις.

«Τον ένοχο τον είχαμε από την αρχή, το ζητούμενο ήταν να δούμε τι θα του φορτώσουμε», είπε.

Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και τόνισε πως «πρόκειται για μία ιστορία μη πρωτοκόλλησης μιας παράνομης λίστας», την οποία εκείνος έφερε στη χώρα. Μία υπόθεση, συμπλήρωσε, «από την οποία ούτε εγώ έχω αποκομίσει όφελος, ούτε έχω ζημιώσει το δημόσιο».

ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιτέθηκε σφοδρά στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Τον χαρακτήρισε Καίσαρα και τόνισε πως εκείνος με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Διώτη έθαψε τα στοιχεία και αντί να διώκεται επιβραβεύτηκε με τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης. «Ave Cesar», είπε χαρακτηριστικά.

Να σημειώσουμε πως, εντός εβδομάδος θα διεξαχθεί η κλήρωση για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα