Λονδίνο: Τουλάχιστον 6 νεκροί: «Στάχτη» έγινε το 24ώροφο κτίριο (pics- vid)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Όλος ο πλανήτης παρακολουθεί με απέραντο τρόμο και αγωνία την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο 24ώροφο κτίριο στο δυτικό Λονδίνο, το Grenfell Tower.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την φωτιά που ξέσπασε σε πολυώροφο κτίριο κατοικιών στην πρωτεύουσα και ότι αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός αυτός.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της πρωτεύουσας ανακοίνωσε ότι πληρώματά της εξακολουθούν να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά στο κτίριο των 24

ορόφων, του οποίου η στατικότητα ελέγχθηκε και κρίθηκε ασφαλές.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε έξι νεκρούς αυτή τη στιγμή έπειτα από την πυρκαγιά στο Βόρειο Κένσινγκτον», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου.

Our @EveningStandard today dominated by the #GrenfellTower tragedy – latest news and comment. I'm still numb with what I saw this morning pic.twitter.com/Txlozzndki

— George Osborne (@George_Osborne) June 14, 2017

Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως σε νοσοκομεία της πόλης έχουν μεταφερθεί περισσότεροι από 74 τραυματίες.

Οι είκοσι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι φωτογραφίες και τα video μαρτυρούν την κόλαση που ζουν οι Λονδρέζοι.

Δύο άντρες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με έναν ένοικο του φλεγόμενου κτιρίου, για να καταλάβουν πού βρίσκεται.

Κάτοικοι της περιοχής φωνάζουν σε έναν εγκλωβισμένο ένοικο που κρέμεται από τα παράθυρα

Άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στα παράθυρα

Δένουν σεντόνια για να γλιτώσουν

«Είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός. Αρκετοί δεν βγήκαν από το κτήριο. Έχασα όλα όσα είχα. Πλέον τα μοναδικά που έχω είναι τα ρούχα που φοράω» δήλωσε ένοικος του κτιρίου στον Guardian.

«Έπιασε φωτιά σαν σπίρτο» δήλωσε ένοικος διαμερίσματος του 17ου ορόφου, ο οποίος βγήκε από το κτήριο όταν άκουσε τις πρώτες σειρήνες των οχημάτων της πυροσβεστικής. «Είδαμε τα φώτα και ακούσαμε τις σειρήνες γιατί δεν χτύπησε κανένας συναγερμός αφού το κτήριο δεν έχει κεντρικό σύστημα πυρόσβεσης».

Ο Ahmed Chellat αναζητεί τον γαμπρό του, τη σύζυγό του και τρία παιδιά. «Δεν ξέρουμε τι τους συνέβη. Του είπα να κατέβει και δεν μπορούσε. Τον συμβούλεψαν να βάλει πετσέτες κάτω από τις πόρτες και ότι θα έρθουν να τον σώσουν. Από τότε δεν έχω κανένα νέο του» δήλωσε σε βρετανικά ΜΜΕ.

«Την τελευταία φορά που τους είδα, κουνούσαν τα χέρια τους από το παράθυρο».

Η Χάναν Ουαχάμπι διασώθηκε από την φονική πυρκαγιά στο Grenfell Tower και εξακολουθεί να μην έχει νέα του αδελφού της και της οικογένειάς του.

«Τηλεφώνησα στον αδελφό μου μόλις βγήκα για να μάθω αν είναι καλά. Η φωτιά δεν είχε ακόμη φθάσει στο επάνω τμήμα του κτιρίου. Μου είπε ότι θα κατέβαιναν. Αλλά θυμήθηκε και μου είπε ότι υπήρχε πολύς καπνός».

«Την τελευταία φορά που τον είδα, κουνούσε τα χέρια από το παράθυρο με τη γυναίκα του και τα παιδιά τους. Μετά μίλησα με την γυναίκα του, όταν εκείνος μιλούσε με τους πυροσβέστες. Ηταν στις 02.00. Από τότε δεν έχω νέα και το τηλέφωνο έχει κοπεί», λέει.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια του 24ώροφου κτιρίου όπου σήμερα ξέσπασε πυρκαγιά, προκαλώντας τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

«Τα ερωτήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να απαντηθούν», υπογράμμισε ο Καν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC.

«Σε όλο το Λονδίνο υπάρχουν πάρα πολλά πολυώροφα κτίρια κατοικιών και δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των ανθρώπων διότι δίνονται λανθασμένες συμβουλές ή, αν ισχύουν οι καταγγελίες, επειδή δεν γίνεται η κατάλληλη συντήρηση στα κτίρια».

Το άρθρο Λονδίνο: Τουλάχιστον 6 νεκροί: «Στάχτη» έγινε το 24ώροφο κτίριο (pics- vid) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα