Δε σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης ο σεισμός

Καθησυχαστικοί είναι οι σεισμολόγοι μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στη Φθιώτιδα, λίγο μετά τις 12.00, την Τετάρτη 7 Αυγούστου. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, η δόνηση ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10χλμ.

νοτιοανατολικά της Λαμίας και 120 χλμ βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 10χλμ.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, επτά λεπτά νωρίτερα, στις 12:02, είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο επίκεντρο.

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στη Φθιώτιδα από την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Αμφίκλεια. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση της Λαμίας, καταγράφηκε πτώση βράχων, στο δρόμο Λαμία-Μπράλος-Ιτέα.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για ζημιές που έχει υποστεί ένα παλιό σπίτι στο χωριό Δρυμαία. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή άλλες υλικές ζημιές.

Ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο iefimerida.gr τόνισε πως ο σεισμός δεν προήλθε από το ρήγμα της Αταλάντης, αλλά από μία περιοχή περίπου 30 χλμ μακριά από το ρήγμα. Πρόσθεσε πως η συγκεκριμένη περιοχή είχε δώσει και το 2008 σεισμό 5,2 Ρίχτερ. «Η περιοχή μας έχει συνηθίσει σε τέτοια δραστηριότητα. Έχουν σημειωθεί και μικρότερες δονήσεις κάτι που είναι θετικό. Είμαστε επιφυλακτικοί και παρακολουθούμε το φαινόμενο».

Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς ακόμη και αυτή τη στιγμή που σας μιλώ αναλύουμε τα δεδομένα που προκύπτουν δήλωσε στο thesstoday.gr, o σεισμολόγος κ. Καρακώστας.

Όσο για το αν πρόκειται για το ρήγμα της Αταλάντης, που είχε δώσει τον σεισμό των 7 Ρίχτερ το 1894 ήταν κατηγορηματικός πως ο σημερινός σεισμός δεν προέρχεται από αυτό το ρήγμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, η περιοχή είναι γνωστή για τη σεισμική της δραστηριότητα και το φαινόμενο παρακολουθείται από τους επιστήμονες με μεγάλη προσοχή.

Aστεροσκοπείο Αθηνών: Η ανακοίνωση σεισμού

Την εκτίμηση του για τον σεισμό που σημειώθηκε, έδωσε και το Αστεροσκοπείο Αθηνών, σε ανακοίνωση σεισμού που εξέδωσε, στην οποία αναφέρει πως ο σεισμός που σημειώθηκε στις 12:06 ήταν μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, 121 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά της Αθήνας, ενώ είχε επίκεντρο 28 χιλιόμετρα δυτικά της Αταλάντης. Ο σεισμός που προηγήθηκε, ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ με ίδιο επίκεντρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση σεισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα