Χρώμα Ελλάδας στην αναμέτρηση Μέρκελ- Στάινμπρουκ

Δεν ανέδειξε ξεκάθαρο νικητή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στην Άνγκελα Μέρκελ και τον Πέερ Στάινμπρουκ το βράδυ της Κυριακής (01/09).

Έρευνα της Infratest-Dimap για το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, το 48% των ερωτηθέντων, απαντώντας στην ερώτηση «Ποιον θα ψηφίζατε;», εξέφρασε την προτίμησή του στον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών, ενώ το 45% τάχθηκε υπέρ της Άνγκελα Μέρκελ.

Ωστόσο,

αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του δεύτερου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ZDF), καθώς και του ιδιωτικού δικτύου RTL έβλεπαν οριακή νίκη της Άνγκελα Μέρκελ. «Έληξε 0-0» ήταν το συμπέρασμα της ηλεκτρονικής έκδοσης του περιοδικού Der Spiegel.

Η Ελλάδα απασχόλησε τη «τηλεμαχία»

Το θέμα της Ελλάδας δε θα μπορούσε να μην απασχολήσει τη συζήτηση μεταξύ των δύο αρχηγών. Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι «μπορεί να υπάρξει ένα επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα», αλλά κανείς δεν γνωρίζει ακόμη τι θα περιλαμβάνει το πακέτο αυτό και η τελική διαμόρφωσή του θα εξαρτηθεί από τις εκτιμήσεις της τρόικα. Πάντως η καγκελάριος υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα είχε ενταχθεί στην ευρωζώνη «χωρίς να εκπληρώνει τα κριτήρια».

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποστήριξε ότι η συζήτηση και μόνο για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας φανερώνει την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθεί η καγκελάριος στην ευρω-κρίση. Ο επικεφαλής του SPD επανέφερε στο τραπέζι την πρότασή του για ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ.

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το ζήτημα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς» αντέτεινε η Άνγκελα Μέρκελ. «Βοηθάει με το να εκφράζει τη λύπη του για τη δύσκολη κατάσταση; Ή με το να παράσχει βοήθεια για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων;».

Με πληροφορίες από: DPA / tagesschau.de / Der Spiegel / Deutsche Welle

Φωτό: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα