Χριστουγεννιάτικες αγριότητες

Η αναβολή της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου για την ερχόμενη εβδομάδα -μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς- όξυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα, καθώς αύξησε την καχυποψία και τις πολεμικές διαθέσεις των αντιμαχομένων στρατοπέδων.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

-Οι καθυστερήσεις ανεβάζουν την εσωκομματική ένταση

-Οι αντιδράσεις από την παρέμβαση Παπαδήμου και ο σχεδιασμός Παπανδρέου

-Γιατί δεν βιάζεται ο Βενιζέλος

-Τι επιδιώκουν Λοβέρδος

και Χρυσοχοΐδης

-Σε μια κλωστή κρέμονται οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Με τις δημοσκοπήσεις να καταγράφουν η μία μετά την άλλη δραματική συρρίκνωση των ποσοστών του, που σε ορισμένες περιοχές κινούνται ακόμη και σε μονοψήφια επίπεδα, το ΠΑΣΟΚ έχει μπει σε ένα τούνελ, η ασφαλής έξοδος από το οποίο δείχνει αυτή τη στιγμή πολύ δύσκολη. Πέρα από τις προσωπικές στρατηγικές των πρωταγωνιστών του μάλιστα, δείχνει να είναι συνολικά εγκλωβισμένο σε μια αντίφαση. Από τη μία πλευρά η παράταση της εκκρεμότητας στο θέμα της ηγεσίας το φθείρει καθημερινά διαρκώς περισσότερο, ενώ από την άλλη πλευρά οι εσωκομματικές διενέξεις και η διαδοχολογία δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο κ. Λ. Παπαδήμος να στείλει «μηνύματα» ενόχλησης με όσην αξία έχουν αυτά.

Τη ρευστότητα αυτή αξιοποιεί για να διαμορφώσει, όπως είναι φανερό, τη δική του πολιτική και εσωκομματική στρατηγική ο Γ. Παπανδρέου. Ο τέως πρωθυπουργός χρειάζεται χρόνο για πολλούς λόγους. Βασικά, τον βοηθά, όπως εκτιμά, σε μια προσπάθεια ανασύνταξης και ανάκαμψης, την ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, αλλά και της βάσης του ΠΑΣΟΚ, τάσσεται υπέρ της αποχώρησής του από την ηγεσία του κόμματος. Δεύτερον, η προσδοκία ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα επιτύχει, παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες, στο έργο της -για την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και την ολοκλήρωση του PSI για το «κούρεμα» των ομολόγων- εκτιμάται ότι είναι κάτι που τελικά θα πιστωθεί σε σημαντικό βαθμό και στον ίδιο. Τρίτον, ο χρόνος που κυλά αναπτύσσει τις αντιθέσεις μεταξύ των διεκδικητών της ηγεσίας και αυτό λειτουργεί προς όφελος του κ. Παπανδρέου. Και τέταρτον, ο χρόνος -όπως θεωρούν οι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου- δεν είναι σύμμαχος του κ. Σαμαρά, διότι η Ν.Δ. «χάνει», αντί να κερδίζει από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Ανοίγει τα κλειστά χαρτιά;

Από την άλλη πλευρά, η δυναμική μέσα στο ΠΑΣΟΚ -τουλάχιστον σε επίπεδο στελεχών του- για αντιμετώπιση του θέματος της ηγεσίας καταγράφεται πολύ μεγάλη. Έναν και πλέον μήνα μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία, ο κ. Παπανδρέου έχει αποφύγει να ανοίξει τα χαρτιά του, ακόμη και για το πώς βλέπει την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς δεν πίστευε ότι οι διεργασίες θα ήταν τόσο καταλυτικές και θεωρούσε ότι θα μπορούσε να διασφαλίσει δίχως σοβαρά εμπόδια την παραμονή του μέχρι τις επερχόμενες εκλογές. Γι’ αυτό και αρχικά ήταν αρνητικός ακόμη και στο γενικότερο «άνοιγμα» των εσωκομματικών διαδικασιών. Η πίεση των πραγμάτων όμ

Keywords
Τυχαία Θέματα