Χριστόφιας: Επώδυνη συμφωνία με τρόικα, υπό έρευνα το τραπεζικό σύστημα

«Είναι θέση μου ότι οι έρευνες που διεξάγονται για το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συνεχιστούν αποφασιστικά, μέχρι τέλους, και στη βάση των αποτελεσμάτων τους να αποδοθούν ευθύνες και οι ένοχοι να τιμωρηθούν. Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη». Το παραπάνω ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος δήλωσε πως ήταν «επώδυνη» η καταρχήν συμφωνία με την τρόικα, όμως – όπως είπε – δεν υπήρχε

άλλη επιλογή.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του επέρριψε ευθύνες στις αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζών, καθώς και στον πλημμελή έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις απώλειες που οδήγησαν σε συμφωνία με την τρόικα. Όπως είπε, περίπου 4 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες των κυπριακών τραπεζών από την έκθεσή τους στα ελληνικά ομόλογα, ενώ άλλα τόσα είναι η ζημιά για την οικονομία από τη μετατροπή της «Μαρφίν Εγνατία» από θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα σε κυπριακή τράπεζα.

«Με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν, εμείς θα αποφασίζουμε για τους σχεδιασμούς μας. Τα έσοδα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για επένδυση στις υποδομές και για τις μελλοντικές γενεές. Φυσιολογικά, ένα μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για την εξόφληση του χρέους», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, συμπληρώνοντας πως διατηρείται ο εθνικός έλεγχος της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα