Χρεοκοπεί και με «σφραγίδα» ISDA η Αργεντινή

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Απόφαση-σοκ για την Αργεντινή έλαβε η Διεθνής Ένωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), η οποία ενεργοποιεί τις πληρωμές των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου (CDS) που συνδέονται με το χρέος της χώρας -και θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 1 δισ. ευρώ.

Η απόφαση της ISDA υποχρεώνει τους πωλητές των CDS να πληρώσουν τους

αγοραστές, καθώς η 15μελής αρμόδια επιτροπή έκρινε πως η αδυναμία της Αργεντινής να πληρώσει τόκους από αναδιαρθρωμένα ομόλογα έως τη λήξη της διορίας της 30ης Ιουλίου αποτελεί “πιστωτικό γεγονός”.

Η διαβούλευση ξεκίνησε κατόπιν αιτήματος της UBS και για την επικύρωση του “credit event” απαιτούνταν πλειοψηφία 80%, δηλαδή η σύμφωνη γνώμη των 13 από τα 15 μέλη της επιτροπής.

Η χρεοκοπία ενός κράτους είναι γεγονός όταν μια χώρα εκδηλώνει αδυναμία πληρωμής μιας οφειλής προς τους πιστωτές της -σε αυτή την περίπτωση, η Αργεντινή δεν κατάφερε να πληρώσει επενδυτές που διακρατούσαν κρατικά ομόλογα που είχαν εκδοθεί πριν από το 2001, τη χρονιά που η Αργεντινή χρεοκόπησε για οφειλές άνω των 80 δισ. δολαρίων.

Η χώρσ είχε προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου να εξοφλήσει τόκους αξίας 539 εκατ. δολαρίων στους ομολογιούχους που είχαν συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του χρέους της το 2005 και το 2010. Η Αργεντινή κατέθεσε το ποσό αυτό στην Bank of New York Mellon, που διαχειρίζεται τα αναδιαρθρωμένα ομόλογα, τον Ιούνιο, ωστόσο η πληρωμή των ομολογιούχων “πάγωσε” όταν αμερικανικό δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Αργεντινή οφείλει να πληρώσει και περίπου 1,33 δισ. δολάρια στους ομολογιούχους που δεν συμμετείχαν στην αναδιάθρωση (στους λεγόμενους holdout investors ή κατά κόσμον hedge funds-”όρνεα”).

Το Μπουένος Άιρες αρνήθηκε να “υπακούσει” υποστηρίζοντας ότι εάν ενέδιδε στις απαιτήσεις αυτών των hedge funds για την πλήρη αποπληρωμή τους θα παραβίαζε τη ρήτρα (“Rights Upon Future Offers” – RUFO) που απαγορεύει στην Αργεντινή να προσφέρει καλύτερους όρους από ό,τι πρόσφερε στις αναδιαρθρώσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποίησε.

Η ρήτρα ορίζει ότι εφόσον η χώρα παρουσιάσει κάποια εθελοντική πρόταση προς τα hedge funds θα πρέπει να παρουσιάσει την ίδια πρόταση και στους ομολογιούχους με το αναδιαρθρωμένο χρέος. Εάν λοιπόν η Αργεντινή πλήρωνε τα hedge funds θα έπρεπε να πληρώσει επίσης ένα ποσό που ενδεχομένως να έφτανε τα 120 δισ. δολ. σε άλλους ομολογιούχους προκειμένου να συμμορφωθεί με την εν λόγω ρήτρα.

Ακολούθησε περίοδος χάριτος 30 ημερών για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που έληξε την Τετάρτη. Σε μια ύστατη προσπάθεια, φήμες ήθελαν την JPMorgan να έχει προσεγγίσει ορισμένους από τους “αποστάτες” επενδυτές με πρόθεση να αγοράσει μέρος των ομολόγων που είχαν στα χέρια τους. Ένας από αυτούς τους επενδυτές, η Aurelius Capital Management είπε την Πέμπτη πως δεν έχει ακούσει ακόμη κάποια “αξιόλογη” προτάση από τον ιδιωτικό τομέα αναφορικά με την αγορά ομολόγων της Αργεντινής.

Άτεγκτος εμφανίστηκε ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα -που έλαβε την επίμαχη απόφαση δικαίωσης των hedge funds- επικρίνοντας την απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να κηρύξει παύση πληρωμών στα μέσα της εβδομάδας αντί να πληρώσει τους επενδυτές που διακρατούσαν ομόλογά της, όπως τη διέταξε.

Στην ακρόαση που έγινε σήμερα στη Νέα Υόρκη, ο Γκρίζα είπε στους δικηγόρους του γραφείου Cleary Gottlieb που εκπροσωπεί την Αργεντινή “να προβούν σε ενέργειες ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση” από τη χώρα όσον αφορά τη διαμάχη της με τους επενδυτές. Πολλοί αξιωματούχοι της Αργεντινής έχουν κατ΄ επανάληψη δηλώσει ότι η χώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γεγονός που ο δικαστής χαρακτήρισε “μισή αλήθεια”.

Το άρθρο Χρεοκοπεί και με «σφραγίδα» ISDA η Αργεντινή εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα