Χελώνες ουρούν από το… στόμα τους!

Οι κινέζικες χελώνες «Pelodiscus sinensis» διαφέρουν από τις υπόλοιπες του είδους τους, καθώς ουρούν από το στόμα! Στις αρχές του 19ου αιώνα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το εσωτερικό του στόματος της κινεζικής χελώνας ήταν γεμάτο μικροσκοπικές προεξοχές, οι οποίες αφήνουν το ερπετό να αναπνεύσει κάτω από το νερό, αυξάνοντας την επιφάνεια όπου ανταλλάσσονται το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.

Το πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης με επικεφαλής το δρ. Alex Yuen Kwong, μελέτησε την περίπτωση αυτή κρατώντας 4 χελώνες σε δεξαμενές με νερό για 6 ημέρες. Οι ερευνητές

διαπίστωσαν πως μονάχα το 6% της ουρίας της χελώνας εξαγόταν από την έξοδο των ερπετών για τα ούρα και τα περιττώματα.

Εν συνεχεία, οι ερευνητές μελέτησαν τη συμπεριφορά των χελωνών στην ξηρά, χρησιμοποιώντας δοχεία με νερό. Όπως προέκυψε από την έρευνα οι χελώνες βουτούσαν στο νερό το κεφάλι τους 20-100 λεπτά. Συχνά συγκρατούσαν λίγο νερό στο στόμα τους και στη συνέχεια το έφτυναν, διαδικασία που κατά περίεργο τρόπο αύξανε κατά πολύ την ουρία στο νερό του δοχείου. Τελικά αποδείχθηκε ότι οι χελώνες ουρούσαν από το στόμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ικανότητα των κινεζικών χελώνων να ουρούν από το στόμα τις βοήθησε να προσαρμοστούν στους βάλτους και τα έλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα