Χάρη στους κρατούμενους δημοσιογράφους του Αλ Τζαζίρα Μοχάμεντ και Φαχμί από τον πρόεδρο της Αιγύπτου

Χάρη απένειμε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στον στους κρατούμενοους δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera Μοχάμεντ Φάχμι και Μπάχερ Μοχάμεντ που είχαν καταδικαστεί μαζί με δύο συναδέλφους του στο δίκτυο του Κατάρ για μετάδοση ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδα υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η καταδίκη τότε των δημοσιογράφων είχε προκαλέσει έντονη αντίδραση στην διεθνή κοινή γνώμη.

Οι

δημοσιογράφοι είχαν απορρίψει από την αρχή την κατηγορία αυτή και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι η χάρη αφορούσε μόνο τον Φαχμί, αλλά τελικά ήταν και για τον Μπάχερ Μοχάμεντ, καθώς ο Αυστραλός Πίτερ Γκρεστ είχε απελαθεί από τη χώρα τον Φεβρουάριο.

Η νέα δίκη που ορίστηκε για τους δημοσιογράφους «έκλεισε» στα τέλη Αυγούστου με την καταδίκη τους σε ποινή τριετούς φυλάκισης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» προς υποστήριξη της εκτός νόμου σήμερα Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γκρεστ δικάστηκε ερήμην. Επίσης σημαντικό είναι να τονιστεί ότι ο Μοχάμεντ Φάχμι δεν θέλησε να κρατήσει την αιγυπτιακή υπηκοότητα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει κρατήσει μόνο την καναδική υπηκοότητα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι τρεις δημοσιογράφοι είχαν καταδικαστεί στην πρώτη δίκη με ποινή επταετούς φυλάκισης, χωρίς ποτέ να αποδεχτούν τις κατηγορίες που τους είχαν αποδώσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα