Χαρδαλιάς live – νέα μέτρα: Ανακοινώνεται άρση του lockdown

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση των ειδικών και σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξαν στην ομόφωνη απόφαση να ανοίξει μόνο το λιανεμπόριο. Διευκρινίζεται ότι θα ανοίξουν μόνο τα μικρά καταστήματα και όχι τα πολυκαταστήματα. Επίσης, σημειώνεται ότι το λιανεμπόριο θα ανοίξει κανονικά με επίσκεψη στα μαγαζιά και όχι με click away ή click inside. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ειδικοί έδειξαν να βιάζονται και η εισήγηση είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο από το Σάββατο ή το αργότερο τη Δευτέρα 5

Απριλίου.

Ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μόνο εφόσον συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

Να μην υπάρξει κοσμοσυρροή στους δρόμους

Να γίνονται rapid test στους εργαζόμενους δύο φορές την εβδομάδα

Να διατηρηθεί το ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, όπως ορίζει ο νόμος

Οι ειδικοί συμφώνησαν να ανοίξουν και τα σχολεία μόλις κυκλοφορήσουν τα self-test.

Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν έντονες διαφωνίες μεταξύ των λοιμωξιολόγων για το αν θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό, ενώ στη συνεδρίαση την κυβέρνηση εκπροσωπεί ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

3.616 νέα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.616, εκ των οποίων 20 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 263.689 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 97 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.511 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Πραγματοποιήθηκαν 55935 τεστ.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.093 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 739 (63.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.701 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 479 (ημερήσια μεταβολή +19.15%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς.

Δείτε ακόμη: Σε λειτουργία το 13032 για μετακίνηση σε καταστήματα

Σταθερά, στην πρώτη θέση της κατανομής των κρουσμάτων βρίσκεται η Αττική, η οποία καταγράφει για ακόμα μια μέρα σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας μας. Στη δεύτερη θέση παραμένει η Θεσσαλονίκη, η οποία προβληματίζει τους ειδικούς με την επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, το Λεκανοπέδιο καταγράφει 1.706 κρούσματα, ενώ η συμπρωτεύουσα ακολουθεί με 499 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις. Τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων καταγράφει και η Αχαΐα με 121. Μια «ανάσα» από τα τριψήφια κρούσματα βρίσκεται η Λάρισα με 97 μολύνσεις και από κοντά η Κοζάνη με 84.

Θωμαΐδης: «Παρατηρούμε μία σταθερή διασπορά η οποία δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί γρήγορα»

Στο LIVE NEWS μίλησε ο κ. Νικόλας Θωμαΐδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ. Όπως είπε η διασπορά του ιού συνεχίζεται σε σταθερό ρυθμό, γεγονός που θα αυξήσει την πίεση στο σύστημα υγείας. «Η αλήθεια είναι ότι από τις αναλύσεις των λυμάτων αυτό αποτυπώνεται… εδώ και κοντά δύο μήνες έχουμε υψηλό ιικό φορτίο σταθερά. Βρισκόμαστε σε μία επιπεδοποίηση εδώ και πάρα πολύ καιρό. Πριν από μία εβδομάδα είχαμε καταγράψει μια πρώτη μείωση η οποία ανακοινώθηκε από το δίκτυο επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν μάλλον σταθεροποιημένη.

Αυτό το οποίο εμείς παρακολουθούμε στα λύματα είναι ουσιαστικά μία σταθερότητα, μία σταθερή διασπορά η οποία δεν προβλέπεται να αποκλιμακωθεί γρήγορα.», ανέφερε αρχικά ο κ. Θωμαϊδης ερωτηθείς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μέσα από τις αναλύσεις των λυμάτων. «Όσον αφορά τα λύματα είναι πραγματικές οι μετρήσεις και από μέρα σε μέρα παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη και αυτή τη στιγμή έχουμε μόνο μέχρι και τα χθεσινά δείγματα τα οποία δείχνουν μία σταθερότητα.

Υπάρχει κάποια αναλογία. Τα κρούσματα είναι σε συνάρτηση με το πόσα τεστ γίνονται. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Και φυσικά υπάρχει μία διαφορά χρόνου στην αποκλιμάκωση. Εμείς μόλις δούμε αποκλιμάκωση στα λύματα, αυτό θα μεταφραστεί αργότερα σε αποκλιμάκωση στα κρούσματα και πολύ πιο αργά και με πολύ μικρότερο ρυθμό στις νοσηλείες.», πρόσθεσε.

Δείτε ακόμηΠώς πέθανε η άτυχη 63χρονη στο Ίλιον – Τι λέει ο ιατροδικαστής230 εισαγωγές σε ένα βράδυ στα νοσοκομεία της Αττικής“A Little Shelter”: Εκεί που θα βρω τον… φύλακα άγγελό μου
Keywords
Τυχαία Θέματα