Χαράρι – Ισραήλ: Γιατί η Αριστερά σιωπά για τις φρικαλεότητες της Χαμάς;

Την υπογραφή του πρόσθεσε ο ιστορικός Γιουβάλ Χαράρι σε κείμενο διαμαρτυρίας Ισραηλινών ακαδημαϊκών και ακτιβιστών για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, οι οποίοι καταγγέλλουν την “αδιαφορία” απέναντι στις φρικαλεότητες της Χαμάς, πολλών προοδευτικών- αριστερών στην Αμερική και την Ευρώπη. Τους κατηγορούν για “ακραία ηθική αναισθησία” και προδοσία της αριστερής τους ιδεολογίας. Ο Χαράρι προσυπογράφει τα όσα αναφέρονται στο κείμενο διαμαρτυρίας που έχει συγκεντρώσει 90 υπογραφές. Οι υπογράφοντας εκφράζουν την ανησυχία τους “για περιπτώσεις προσώπων και φορέων παγκοσμίως που εντάσσονται

στην Αριστερά που έως τώρα ήταν πολιτικοί σύμμαχοί μας” και που σε αυτή την περίσταση “δικαιολόγησαν τις πράξεις της Χαμάς”.

Από τις 7 Οκτωβρίου, ο Χαράρι έχει με εκτενή αρθρογραφία του και εμφανίσεις του σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, εκφράσει σκληρή κριτική στον δεξιό συνασπισμό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στις αναλύσεις του, ο Χαράρι μεταφέρει όμως και τις απόψεις ειρηνιστών από το Ισραήλ, που δηλώνουν ότι “αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και προδομένοι από υποτιθέμενους συμμάχους” τους στις προσπάθειες για την ειρήνη. Και γράφει ότι αναφέρονται σε διάφορα κείμενα που έχουν κυκλοφορήσει στη Δύση με τις υπογραφές ακαδημαϊκών, διανοούμενων και καλλιτεχνών, που δεν έχουν καταδικάσει τη Χαμάς. Ο Χαράρι στα πρόσφατα κείμενά του έχει καταθέσει και την προσωπική του μαρτυρία, γράφοντας για τους υπέργηρους θείο και θεία του που ζουν σε ένα από τα κιμπούτς όπου εκδηλώθηκαν οι επιθέσεις, ενώ έχει συγκινήσει με την ιστορία ενός παιδικού του φίλου που δολοφονήθηκε μαζί με τη σύζυγό του και τρία τους παιδιά.

‘We all stand in support of British Jews and their right to live their lives in this country without fear.’ | Writes @AllisonPearson

Read more: https://t.co/aVyxKzIyTI pic.twitter.com/u0jdD2ZlCf

— The Telegraph (@Telegraph) October 22, 2023

Γιατί η Αριστερά σιωπά για τις φρικαλεότητες της Χαμάς;

Μιλώντας για την αντίδραση από τμήματα της αριστεράς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο Χαράρι είπε ότι “είναι συγκλονιστικό να ακούς μερικές από τις απαντήσεις που όχι μόνο δεν καταδίκασαν τη Χαμάς, αλλά έριξαν όλη την ευθύνη στο Ισραήλ”, ενώ τόνισε “την έλλειψη αλληλεγγύης όσον αφορά τις φρικτές επιθέσεις σε Ισραηλινούς αμάχους”. Ο Χαράρι έδωσε το ιστορικό παράδειγμα Αμερικανών και Ευρωπαίων σοσιαλιστών που υποστήριζαν τον Στάλιν: “Δεν είναι η πρώτη φορά που η ριζοσπαστική αριστερά, επιδιώκοντας κάποιο απόλυτο όραμα για τη δικαιοσύνη, βρίσκεται ευθυγραμμισμένη με κάποια πολύ βάναυσα κινήματα και καθεστώτα”.

Αυτή η προσέγγιση μπορεί να βασίζεται σε μια “πίστη ή φαντασίωση ότι η απόλυτη δικαιοσύνη είναι δυνατή [όπου] η μία πλευρά είναι απολύτως υπεύθυνη για όλα, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων της άλλης πλευράς”. Αλλά “η πραγματικότητα είναι περίπλοκη” υπογράμμισε. “Τα ίδια άτομα μπορούν να είναι θύματα και θύτες ταυτόχρονα. Στις περισσότερες συγκρούσεις, η ευθύνη για εγκλήματα και φρικαλεότητες δεν μοιράζεται 100% έναντι 0%, αλλά κάπου ενδιάμεσα. Αυτό είναι αρκετά κοινότοπο, αλλά οι άνθρωποι δυσκολεύονται να το αποδεχθούν”.

Αναφερόμενος σε μία επιστολή που υπέγραψαν οι ηθοποιοί Τίλντα Σουίντον και Στιβ Κούγκαν αλλά και ο σκηνοθέτης Μάικ Λι, με την οποία ζητούσαν “να σταματήσει η άνευ προηγουμένου σκληρότητα που επιβάλλεται στη Γάζα”, χωρίς να καταδικάζουν συγκεκριμένα την επίθεση της Χαμάς, αν και καταδίκαζαν “κάθε πράξη βίας κατά αμάχων και κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου όποιος κι αν τις διαπράττει”, ο Χαράρι γράφει.

“Δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για τη σφαγή”…

Oπως σημειώνει η εφημερίδα The Guardian, ο Χαράρι δεν κρύβει την κριτική του για τις πολιτικές του Ισραήλ και πιστεύει ότι “η ιδέα ότι το Ισραήλ πρέπει απλώς να καταστρέψει τη Γάζα είναι απαράδεκτη”. “Δεν βλέπουμε μια εκστρατεία απλώς εξάλειψης της Γάζας”, είπε. “Η κατάσταση του παλαιστινιακού πληθυσμού είναι φρικτή, αλλά τουλάχιστον είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους αμάχους. Δεν πρόκειται να κάνει αυτό που έκανε το καθεστώς Άσαντ στη Χομς και στο Χαλέπι. Η μόνη λύση θα έρθει όταν όχι μόνο αφοπλιστεί η Χαμάς αλλά και ο παλαιστινιακός λαός έχει κάποιου είδους εναλλακτικό μέλλον”.

Στην επιστολή που προσυπογράφει μεταξύ άλλων ο πολύ σημαντικός Ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν, αναφέρεται: “Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι πρόσωπα από την Αριστερά, υπέρμαχοι της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ευημερίας, θα αποκάλυπταν τέτοια ακραία ηθική αναισθησία και πολιτική απερισκεψία”. “Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της σθεναρής αντίθεσης στην ισραηλινή κατοχή των Παλαιστινίων και της απερίφρατης καταδίκης των βάναυσων πράξεων βίας κατά αθώων πολιτών. Στην πραγματικότητα, κάθε συνεπής αριστερός πρέπει να υποστηρίζει και τις δύο θέσεις ταυτόχρονα”. Η επιστολή, την οποία προσυπέγραψε ο Χαράρι, έχει τον τίτλο “Η δήλωση του Οκτωβρίου” και αποτελεί μια πρωτοβουλία των δημοσιογράφων Άλισον Πήρσον, της εφημερίδας Telegraph, και Τόμπι Γιάνγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χαράρι – Ισραήλ, Αριστερά, Χαμάς,charari – israil, aristera, chamas