Χάος στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στο Φέργκιουσον της πολιτείας Μιζούρι των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν. Το σώμα των ενόρκων υπερασπίζεται την απόφασή του, λέγοντας πως «πρέπει να ξεχωρίσουμε τα γεγονότα από τις φαντασίες» ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε έκκληση στους πολίτες που θέλουν να διαμαρτυρηθούν να το κάνουν ειρηνικά και στις δυνάμεις ασφαλείας να έχουν μια ψύχραιμη αντιμετώπιση των διαδηλώσεων.

H απόφαση,

μετά την εξέταση των μαρτυριών, να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον για το θάνατο του αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν ανακοινώθηκε μετά από πολυήμερη αναμονή το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα) μετά την πολυήμερη εξέταση των καταθέσεων.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση ξέσπασε η ένταση και οι διαδηλώσεις και δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ξεφύγει η κατάσταση με πυροβολισμούς, φωτιές, λεηλασίες, ενώ το γεγονός αντιμετωπίζεται με διαμαρτυρίες και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Στο Φέργκιουσον, περιπολικά πυρπολήθηκαν, κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, μαγαζιά λεηλατήθηκαν και το κλίμα των ημερών μετά τον θάνατο του Μπράουν είχε επιστρέψει μέσα σε μερικά λεπτά.

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Η αστυνομία μίλησε, όπως μεταδίδει το Reuters το πρωί της Τρίτης, ακόμη και για «βαριά πυρά από αυτόματα όπλα» σε περιοχή του Φέργκιουσον κοντά στο σημείο του τραγικού περιστατικού.

Η αστυνομία της κομητείας του Σεντ Λούις επιβεβαίωσε ότι ένας αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμό και αναζητείται ο δράστης, λέγοντας πως ακόμη δεν είναι γνωστό εάν το περιστατικό σχετίζεται με την απόφαση για τον Ουίλνσον.

Η ένταση, και η ανησυχία των αρχών, ήταν τέτοια, που τα ξημερώματα η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε προσωρινά της πτήσεις στο Φέργκιουσον ώστε «να υπάρξει ασφαλές περιβάλλον για την δραστηριότητα των αρχών ασφαλείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα