Χάνουμε 150 εκατ. ευρώ από τις παράνομες μεταφορές

Στα 150 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι απώλειες του Δημοσίου από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές λόγω των παράνομων μεταφορών από αυτοκινητιστές τρίτων χωρών στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΦΑΕ, «η αντίστοιχη απώλεια στο εθνικό εισόδημα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο επιπλέον πλεόνασμα που είχε εφέτος ο ελληνικός τουρισμός σε μία χρονιά-ρεκόρ για την χώρα». Οι αυτοκινητιστές

τονίζουν ότι η διενέργεια τακτικών ελέγχων στα χερσαία σύνορα της χώρας, ειδικά σε Προμαχώνα, Ορμένιο, Κήπους, Ευζώνους, αλλά και στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας, αποτελεί επιβεβλημένη αναγκαιότητα.

«Η Ελλάδα της ύφεσης και του Μνημονίου δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει τόσο μεγάλα ποσά από έσοδα και για τον σκοπό αυτό η ΟΦΑΕ με συνεχείς οχλήσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς ζητά την ύπαρξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών ελέγχων προκειμένου να περιοριστεί δραστικά το φαινόμενο της παράνομης μεταφοράς» σημειώνεται.

Η ΟΦΑΕ τονίζει ότι «τη χαλαρή αυτή κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα στη μεταφορά, εκμεταλλεύονται κάποιοι -αφού το θεωρούν ως "κίνητρο"- με αποτέλεσμα το φαινόμενο της παράνομης μεταφοράς να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

«Η κατάσταση στον κλάδο των αυτοκινητιστών γίνεται ολοένα πιο τραγική, αφού οι παράνομοι μεταφορείς από άλλες χώρες τους αφαιρούν έργο με αποτέλεσμα η συνολική πτώση στο μεταφορικό τους έργο τα τελευταία χρόνια, να υπερβαίνει σωρευτικά το 60%» υπογραμμίζεται.

Οι συνδικαλιστές ζητούν από την κυβέρνηση «να πράξει τα αυτονόητα» και θέτει ως παράδειγμα τη Βουλγαρία, «όπου οι έλεγχοι για φορτηγά ξένων χωρών που περνούν από το έδαφός της είναι στην κυριολεξία εξονυχιστικοί». Μάλιστα, η επιβολή υψηλών προστίμων από τη Σόφια για παραβάσεις της νομοθεσίας έχουν προκαλέσει «το κλείσιμο των συνόρων προς Βουλγαρία από τους τούρκους μεταφορείς» αναφέρει η ΟΦΑΕ.

Η οργάνωση ζητεί να επανδρωθούν τα μεικτά κλιμάκια ελέγχου με σύγχρονο εξοπλισμό μόνο στις εισόδους και εξόδους της χώρας, να ενισχυθεί ο κρατικός έλεγχος σε Προμαχώνα, Ευζώνους και Δοϊράνη αλλά και σε κεντρικούς άξονες και να γίνεται η είσπραξη των προστίμων για παραβάσεις της νομοθεσίας περί μεταφορών ή του ΚΟΚ επί τόπου.

Η ΟΦΑΕ ζητεί «να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη νομιμότητα των ελλήνων οδηγών που οδηγούν τα ξένα φορτηγά (κατ' ουσίαν ελληνικών συμφερόντων) και αυτό διότι πολλοί εξ αυτών εμφανίζονται άνεργοι στην Ελλάδα και είναι επιδοτούμενοι, ωστόσο εργάζονται κανονικά σε αυτά τα οχήματα, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ασφάλεια ΟΓΑ».

«Το ίδιο μάλιστα συμβαίνει και με κάποιους ιδιοκτήτες οι οποίοι συνταξιοδοτούνται από την Ελλάδα ενώ παράλληλα διατηρούν στο όνομά τους τις αδήλωτες επιχειρήσεις μεταφορών που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία με ελληνικά πιστοποιητικά επαγγελματικής επάρκειας ή δηλώνονται ως άνεργοι στην Ελλάδα» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα