«Μπλόκο» στις μετεγγραφές από το ΣτΕ- Νομοσχέδιο προωθεί ο Μπαλτάς

Περιορίζει τις αθρόες μετεγγραφές φοιτητών προς τα κεντρικά ΑΕΙ με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πλέον ο αριθμός των υπό μετεγγραφή φοιτητών μπορεί να είναι έως και το 10% του αριθμού εισακτέων κάθε ΑΕΙ και θα αφορούν λόγους υγείας και οικονομικούς λόγους, ενώ παράλληλα οι 212 μετεγγραφές προς τις Αρχιτεκτονικές ΕΜΠ

και ΑΠΘ δεν θα γίνουν.

Ειδικότερα, το ΣτΕ εξετάζοντας την προσφυγή πανεπιστημιακών ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 4264/2014 περί μετεγγραφών και οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν βάσει αυτού, έκρινε ότι «ο νόμος 4264 του περασμένου έτους δεν τήρησε τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις που τίθενται από το άρθρο 16 του Συντάγματος, χάριν προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας και σεβασμού της πλήρους αυτοδιοικήσεως των ΑΕΙ, αλλά επέβαλε στα ιδρύματα ουσιαστικώς απεριόριστες μετεγγραφές φοιτητών». Παράλληλα, οι σύμβουλοι Επικρατείας ορίζουν ότι το άρθρο 16 επιβάλλει στον νομοθέτη κατά τη θέσπιση των διατάξεων περί μετεγγραφών:

-Να προβλέπει ανώτατο όριο για τις μετεγγραφές, το οποίο εύλογα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% επί των εισακτέων σε κάθε σχολή ή τμήμα.

- Να καθιστά τα όργανα των σχολών και των τμημάτων υποδοχής αποφασιστικώς αρμόδια για να εκτιμούν, με ειδικώς αιτιολογημένη κρίση και χωρίς υποχρέωση εξαντλήσεως του ανώτατου ορίου, αν και σε ποιο βαθμό επιτρέπουν οι λειτουργικές δυνατότητές τους τη διενέργεια μετεγγραφών κατά το συγκεκριμένο ακαδημαϊκό έτος και κατόπιν να αποφασίζουν επί των σχετικών αιτήσεων.

Μετά την απόφαση του ΣτΕ φέρνει νομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας

Την ίδια στιγμή και με αφορμή αυτή την απόφαση του ΣτΕ, μετά το Πάσχα θα κατατεθεί νέο νομοσχέδιο και για τις μετεγγραφές στα Πανεπιστήμια, όπως ήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Παράλληλα, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση στις Αρχιτεκτονικές Σχολές Αθηνών και Θεσσαλονίκης να τηρήσουν τις φετινές μετεγγραφές, ανακαλώντας τις προσφυγές τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το πρόβλημα υπερπληθυσμού που προκλήθηκε από το κύμα μετεγγραφών στις δύο πανεπιστημιακές Σχολές, «προήλθε από απαράδεκτες υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια».

«Η Πολιτεία προσπαθεί να βοηθήσει τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους, με στέγαση και τροφή, όμως δεδομένης της κατάστασης, δεν μπορούν να γίνουν πολλά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μπαλτάς ευχήθηκε ότι «τα πανεπιστήμια θα τηρήσουν τις μετεγγραφές που έχουν κάνει, αφού έχουν ήδη κάνει τις εγγραφές των φοιτητών».

Keywords
Τυχαία Θέματα