«Μπλόκαραν τα φρένα μου», λέει ο οδηγός της νταλίκας που έσπειρε το θάνατο

Ο 39χρονος ρουμάνος οδηγός της νταλίκας, η οποία σαν «χάρος» παρέσυρε στο θάνατο 5 άτομα και τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους στην Εγνατία Οδό το Σάββατο το πρωί, στο ύψος του κόμβου της Βέροιας, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Ο οδηγός οδηγήθηκε σήμερα, Δευτέρα στον εισαγγελέα Βέροιας και κατά την απολογία του επανέλαβε τα όσα είχε πει και στους αστυνομικούς, δηλαδή ότι μπλόκαραν τα φρένα του και δεν μπορούσε να ελέγξει το όχημα λέγοντας «έκανα ό,τι μπορούσα».

Ο οδηγός της νταλίκας υποστήριξε ότι μετά τα διόδια

του Πολυμύλου – περίπου 20 χιλιόμετρα από το σημείο του δυστυχήματος – αντιλήφθηκε πως δεν λειτουργούσαν τα φρένα του. Προσπάθησε να «κόψει» ταχύτητα με διάφορους τρόπους χωρίς αποτέλεσμα, ενώ το όχημα κινούνταν ανεξέλεγκτο σε μια κατηφόρα 10 περίπου χιλιομέτρων και έχοντας δει προειδοποιητική πινακίδα στα αγγλικά που ανέφερε για την εκτέλεση έργων.

Μάλιστα, κατά την πορεία του προσπέρασε ένα φορτηγό, ενώ πέρασε με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από δυο υπαλλήλους της Εγνατίας Οδού, που βρίσκονταν σε απόσταση ο ένας 800 μέτρων και ο άλλος 300 μέτρων από το τελευταίο σταματημένο αυτοκίνητο και κουνώντας κόκκινες σημαίες για να προειδοποιήσουν τους διερχόμενους οδηγούς. Όπως είπαν άλλωστε οι υπάλληλοι της Εγνατίας, όταν το είδαν να πλησιάζει με ταχύτητα, έκαναν στην άκρη γιατί φοβήθηκαν πως θα τους χτυπούσε.

Εν συνεχεία, προσέκρουσε με δύναμη πάνω στα σταματημένα αυτοκίνητα και κατέληξε σε όχημα το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί και να απανθρακωθεί ο οδηγός του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όταν ρωτήθηκε ο οδηγός της νταλίκας – που μετέφερε περίπου 20 τόνους σταφύλια από την Ιταλία – γιατί δεν έστριψε προς τα χωράφια για να αποφύγει την καραμπόλα είπε πως λόγω της βλάβης στα φρένα είχαν μπλοκάρει οι τροχοί και δεν «υπάκουε» το τιμόνι.

Από την πλευρά τους και οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο υποστήριξαν ότι η απόφαση για την εκτέλεση των έργων ήταν για 10 λεπτά, ωστόσο η χρονική διάρκεια έφτασε τα 40 λεπτά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των διερχόμενων αυτοκινήτων που αναγκαστικά έπρεπε να σταματήσουν μέχρι να ανοίξει ο δρόμος. Όπως έλεγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσαν διαρκώς από τους υπεύθυνους των έργων να τελειώσουν τα έργα, για να δοθεί ο δρόμος στη κυκλοφορία, ωστόσο εκείνοι καθυστερούσαν. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλεγαν πως είθισται σε μικρής διάρκειας εργασίες να γίνεται προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας και όχι εκτροπή από άλλο δρόμο.

Την προανάκριση και τις έρευνες για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Βέροιας Ημαθίας. Στον εισαγγελέα θα οδηγηθεί και ο 42χρονος υπεύθυνος της αναδόχου εταιρείας που είχε αναλάβει την εκτέλεση εργασιών στον τόπο της τραγωδίας. Ο 42χρονος κατηγορείται για αδικήματα περί συγκοινωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα