Μπαράζ σεναρίων μιλούν για… ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

-Ρήγματα στην πολιτική Μέρκελ από τον Ολάντ

-Διαφωνία Γαλλίας-Γερμανίας για το ευρωομόλογο

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η Ελλάδα, με τις αντιφατικές δηλώσεις και εκτιμήσεις ξένων ηγετών, αξιωματούχων και διεθνών οργανισμών να συντηρούν την ασάφεια και όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Του Γιάννη Αποστόλου

Οι ηγέτες της Ε.Ε., κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης, επανέλαβαν σε όλους τους τόνους τη στήριξή τους προς την Ελλάδα,

εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της, η αμφιβολια αυτή όμως, για το κατά πόσο η Αθήνα θα μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμα, τροφοδοτεί τη σεναριολογία για έξοδο από το ευρώ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, μετά το πέρας της Συνόδου, τόνισαν ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τους όρους του προγράμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ στην κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από τον στόχο με τα υποθετικά σενάρια και τη σπέκουλα περί εξόδου της χώρας από το ευρώ» και ο κ. Ρόμπαϊ ότι οι εταίροι «έχουν πλήρη επίγνωση της προσπάθειας των Ελλήνων και η ευρωζώνη με το ΔΝΤ έχουν δείξει την αλληλεγγύη τους με τη χορήγηση, έως σήμερα, δισεκατομμυρίων ευρώ στη χώρα». Ο Μπαρόζο συμπλήρωσε όμως ότι η στήριξη προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί «όσο και εκείνη τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Το μπαράζ δημοσιευμάτων για ελληνική χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή δεν έχει προηγούμενο.

Αυξάνονται οι πιθανότητες εξόδου

Ο επικεφαλής αναλυτής της Citigroup, Willem Buiter, προβλέπει αυξημένες πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2013, εξέλιξη που όπως λέει θα σημάνει μεγάλη υποτίμηση του νέου νομίσματος και δραματική πτώση της οικονομικής της δραστηριότητας. Προεξοφλώντας ότι οι εκλογές δεν θα οδηγήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης που θα τηρήσει το Μνημόνιο, εκτιμά πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μόνο μέχρι τις 17 Ιουνίου, στη συνέχεια θα διακοπεί η χρηματοδότηση από την τρόικα και εντέλει η χώρα θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Σύμφωνα με τον Buiter, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα σημάνει υποτίμηση 60% του νέου νομίσματος έναντι του ευρώ και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για πέντε έτη, το χρέος θα εκτιναχθεί στο 400% το 2013, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 10% την ίδια χρόνια, θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση το 2015, ενώ ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 20% μέχρι το 2014.

Ο επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της S&P για την Ευρώπη, Moritz Kraemer, χαρακτηρίζει ολέθρια για την Ελλάδα πιθανή εξόδό της από το ευρώ, καθώς οι συνέπειες θα είναι δυσβάστακτες. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα συμβούν είναι η κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις για την Ευρώπη η εκτίμηση είναι ότι πλέον είναι σε θέση να διαχειριστεί το κόστος μιας ενδεχόμενη

Keywords
Τυχαία Θέματα