‘Αθικτοι οι μισθοί των εργαζομένων στα ΜΜΜ παρά τις απεργίες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Μια σημαντική αποκάλυψη κάνει σήμερα η εφημερίδα Καθημερινή, η οποία υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» στο εργατικό δίκαιο προκειμένου να λαμβάνουν στο ακέραιο τον μισθό τους παρά τις συνεχιζόμενες απεργίες τις οποίες κάνουν.

Η νομοθεσία πάντως που

ισχύει είναι σαφής: όποιος κάνει απεργία χάνει την αμοιβή του αναλογικά με το χρονικό διάστημα της απεργίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή κατά τις τελευταίες κινητοποιήσεις φερ’ ειπείν στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, διαπιστώθηκε ότι 95% των σιδηροδρομικών δήλωσαν ρεπό (τα οποία δικαιούνται λόγω υπερωριακής απασχόλησης), ενώ μαζικά ζητήθηκαν -και χορηγήθηκαν!- αναρρωτικές άδειες.

Επιπλέον κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι είπαν ότι ήθελαν να εργαστούν, αλλά δεν μπορούν επειδή δεν τους επετράπη από συναδέλφους τους συνδικαλιστές που περιφρουρούσαν την απεργία να «χτυπήσουν» κάρτα και να δηλώσουν παρόντες. Έτσι και δεν εργάστηκαν και θα πληρωθούν κανονικά.

Την ίδια τακτική ακολουθούν οι συνάδελφοί τους στον ΟΑΣΑ.

Στο μετρό προκηρύσσει απεργία ένα σωματείο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των συρμών, ωστόσο τα υπόλοιπα σωματεία δεν προκηρύσσουν απεργία και ως εκ τούτου αν και δεν εργάζονται πληρώνονται νόμιμα τον μισθό τους.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων προϋπολογισμού του 2016 (πρώτου τριμήνου), για τη ΣΤΑΣΥ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) μία ημέρα απεργίας κοστίζει στην εταιρεία 652.221 ευρώ. Από αυτά οι 418.888 αναλογούν σε απολεσθέντα έσοδα από μη πώληση εισιτηρίων, ενώ οι 233.333 που απομένουν αφορούν στη μισθολογική δαπάνη που καταβάλλεται για μία ημέρα σε εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν προκηρύξει απεργία.

Αντιστοίχως, το κόστος απεργίας για τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ για μία ημέρα απεργίας ανέρχεται σε 695.833 ευρώ. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται 300.000 ευρώ από πωλήσεις εισιτηρίων που δεν γίνονται και 395.833 ευρώ από το κόστος μισθοδοσίας που επωμίζεται η εταιρεία, χωρίς όμως να παράγεται συγκοινωνιακό έργο.

Το άρθρο ‘Αθικτοι οι μισθοί των εργαζομένων στα ΜΜΜ παρά τις απεργίες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα