Αστυνομικοί βασάνισαν δημοσίως μέχρι θανάτου μετανάστη στη Ν. Αφρική

Θύμα αστυνομικής βίας έπεσε στη Νότια Αφρική ένας 27χρονος οδηγός ταξί, μετανάστης από τη Μοζαμβίκη, ο οποίος διαπομπεύθηκε δημοσίως και υπέστη θανατηφόρα τραύματα.

Το περιστατικό σημειώθηκε νότια του Γιοχάνεσμπουργκ , ενώ τις σκηνές βίας που εκτυλίχθηκαν κατέγραψε κάμερα αυτόπτη μάρτυρα του περιστατικού στην περιοχή.

Μπροστά σε πλήθος κόσμου οι αστυνομικοί άρπαξαν με βαρβαρότητα και έβαλαν χειροπέδες στον Μίντο Μασία, με την κατηγορία ότι είχε σταθμεύσει αντικανονικά το όχημά του εντός

της πόλης του Ντάβεϊτον. Στη συνέχεια, τον έδεσαν στο προφυλακτήρα μιας αστυνομικής κλούβας και τον έσυραν μέχρι το αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια, ο άνδρας από τη Μοζαμβίκη συνελήφθη και πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από εσωτερική αιμορραγία που προκλήθηκε από βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας λέει πως ο Μασία, ενόσω είχε σταματήσει για έλεγχο της αστυνομίας, επιτέθηκε στα όργανα της τάξης και μάλιστα προσπάθησε να πάρει το περίστροφο ενός εξ αυτών - αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το συγκεκριμένο βίντεο.

«Το περιστατικό αποτελεί το τελευταίο κρούσμα σε μια σειρά από απαράδεκτες αστυνομικές συμπεριφορές στη Νότια Αφρική», ήταν η δήλωση του Νόελ Κουτούτουα, προέδρου του νοτιοαφρικανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Το αντιπολιτευτικό κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας κάλεσε σε απόταξη των εμπλεκόμενων αξιωματικών και στη διεξαγωγή ενδελεχούς έρευνας, ενώ βουλευτές του στιγμάτισαν τις πρακτικές της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας.

«Το γεγονός ότι μέρος του πλήθους επευφημούσε και κανείς δεν αποπειράθηκε να βοηθήσει τον άνδρα, είναι μια πολύ λυπηρή ένδειξη της κατάστασης της κοινωνίας μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτ Λόριμερ, τοπική βουλευτής της αντιπολίτευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα