Αστυνομικές ιστορίες και κωμωδίες για αγρίους

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από την Αγγελική Γκαλμπένη

Το καλοκαίρι είναι η κινηματογραφική περίοδος που οι παραγωγοί βγάζουν μπρος τις θερινές κωμωδίες και ετοιμάζουν τα δράματα του φθινοπώρου. Κοντά στις κωμωδίες, φέτος, έρχονται να προστεθούν και οι αστυνομικές ταινίες. Τις θυμάστε;

Λάθος στο λάθος

Λεζάντα: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ, 98’| ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ:

ΦΡΕΝΤ ΚΑΒΑΓΙΕ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΒΙΝΣΕΝΤ ΛΙΝΤΟΝ, ΖΙΛ ΛΕΛΟΥΣ, ΝΑΝΤΙΝ ΛΑΜΠΑΚΙ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΑΜΕΡΙΚΗ

Όλα αρχίζουν με το τέλος μιας δύσκολης αποστολής που έφεραν εις πέρας δύο αστυνομικοί. Ο Φρανκ και ο Σάιμον γιορτάζοντας την επιστροφή στο σπίτι τους, πίνουν λίγο παραπάνω, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ένα σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα που θα τους κυνηγάει για πολύ καιρό μετά, απειλώντας μέχρι και την οικογένειά τους. Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια ωραία ταινία, ειδικά για αυτούς που λατρεύουν τις αστυνομικές ιστορίες. Η σκηνοθεσία ακολουθεί μια γρήγορη γραμμή, που είναι καλό μεν για ταινία δράσης, αλλά σ’ αυτή τη γρήγορη διαδρομή της «ξεχνάει» να πάρει μαζί της και τους «κακούς» της υπόθεσης. Δηλαδή: Οι ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών είναι αξιόλογες και οι χαρακτήρες τους πολύ ξεκάθαροι, οι κακοί όμως είναι πολύ απρόσωποι, σε σημείο που ξεπερνάνε και το συμβολικό του πράγματος, το ότι δηλαδή δεν έχει σημασία ποιος είναι ο κακός σημασία έχει ότι είναι κακός. Κάπου εκεί δυσανασχετείς με αυτήν την ταινία, αν και σίγουρα τα υπέρ της είναι πολύ λιγότερα απ’ τα κατά. Στα υπέρ αξίζει να προσθέσουμε και την ερμηνεία του μικρού Τέο, ο οποίος ξαφνιάζει με την τόση εκφραστικότητα που εκπέμπει σε υποκριτικό επίπεδο για το νεαρό της ηλικίας του.

Άλλη μια ιστορία καλών και κακών ξετυλίγεται μπροστά μας στη μεγάλη οθόνη, λοιπόν, με τίτλο της την αχίλλειο πτέρνα του κάθε εγκληματία: το λάθος. Ο Φρεντ Καβαγιέ ξέρει καλά από ταινίες δράσης αν θυμηθούμε την ταινία «Οι επόμενες 3 μέρες», αλλά και την «3 ώρες διορία». Οι αστυνομικές ιστορίες απασχόλησαν έντονα το ευρύ κοινό, από την πρώτη τους δειλή εμφάνιση (στην Ελλάδα το 1927). Στην αρχή αντιμετωπίστηκαν σαν κακό κουτσομπολιό και ήταν σοκαριστικές για το ανυποψίαστο μυαλό των αναγνωστών – και αργότερα θεατών. Η πρώτη αστυνομική ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα θεωρείται «Το ποντικάκι» (1954) σε σενάριο του Τσιφόρου, ενώ στο εξωτερικό είχε ήδη προηγηθεί «Ο δράκος του Ντίσελντορφ» (1931) του Φριτς Λανγκ στη Γερμανία!

Κατά διαστήματα άνθιζε ιδιαίτερα αυτό το είδος κινηματογράφου/ λογοτεχνίας, όπως και ανάλογα με την εποχή χανόταν τελείως απ’ το προσκήνιο. Συνήθως, η περίοδος άνθισης ήταν εποχές οικονομικής και κοινωνικής κρίσης (!), ενώ σε υγιείς καταστάσεις οι αστυνομικές ιστορίες θεωρούνταν ξεπερασμένες.

Σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, οι αστυνομικές ιστορίες είναι στα πάνω τους, όπως καταλαβαίνετε, και αυτό φαίνεται από τις πολυάριθμες σειρές του είδους στην τηλεόραση, στις επιλογές των θεατρικών παραγωγών αλλά και των εκδοτικών οίκων. Ο τρόπος που ένας κινηματογραφιστής σήμερα, όπως στη συγκεκριμένη ταινία ο Φρεντ Καβαγιέ, χειρίζεται τους χαρακτήρες, τη δράση, το μυστήριο και τα συναισθηματικά υπόβαθρα της ιστορίας, δεν έχει καμία σχέση με τον εξπρεσιονισμό, το ρεύμα που επηρέασε όσο κανένα άλλο τις αστυνομικές ιστορίες στην μεγάλη οθόνη. Το κρυμμένο χαρτί της ταινίας «Λάθος στο λάθος» είναι η ανατροπή που σου επιφυλάσσει για το φινάλε!

Σουπερχόνδριος

Λεζάντα: ΚΩΜΩΔΙΑ, 107’ | ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΝΤΑΝΙ ΜΠΟΥΝ | ΠΑΙΖΟΥΝ: ΝΤΑΝΙ ΜΠΟΥΝ, ΑΛΙΣ ΠΟΛ, ΚΑΝΤ ΜΕΡΑΝΤ | ΧΩΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: ΓΑΛΛΙΑ

Μιας που όλο το θέμα της ταινίας έχει να κάνει με έναν αρρωστοφοβικό και υποχόνδριο τύπο, μπορώ ελεύθερα να χρησιμοποιήσω κι εγώ ιατρικούς όρους για να περιγράψω την ταινία: Πάσχει από δυσανεξία στο χιούμορ, μεγαλομανία, έντονες σκηνοθετικές διαταραχές και διακρίνεται ελαφριά παραμόρφωση της υποκριτικής τέχνης, μια ασθένεια που ίσως έχει τις ρίζες της στο Χόλυγουντ των τελευταίων ετών και είναι μεταδοτική σε όσους δεν πάρουν τις απαραίτητες προφυλάξεις απέναντί της!

Ο δημιουργός αυτής της «κωμωδίας» είναι ο Ντάνι Μπουν, καθώς υπογράφει την ιδέα, το σενάριο, τη σκηνοθεσία και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε ένα προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο «Σκηνοθετώ και Γράφω: Πετυχαίνει;» είχα αναρωτηθεί αν όντως ο εμπνευστής της ταινίας μπορεί να τα καταφέρει και σε άλλους ρόλους μέσα στην παραγωγή. Ενώ έχουν περάσει σχεδόν δύο βδομάδες απ’ αυτό το άρθρο, έχω την απάντηση για την ταινία «Σουπερχόνδριος»: Όχι! Όχι σίγουρα για τον Μπουν, ο οποίος είναι ξεκάθαρο ότι λίγο τον ένοιαξε το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα της ταινίας του και περισσότερο το να τραβήξει τα βλέμματα των παραγωγών του Χόλυγουντ επάνω του.

Η ταινία πραγματεύεται το δράμα που ζει ένας αρρωστοφοβικός, ο Ρομέν, φοβούμενος τα πάντα γύρω του, με αποτέλεσμα να βρίσκεται κάθε τρεις και λίγο στον γιατρό του. Ο γιατρός του, Ντιμίτρι, αγανακτεί σε κάποια φάση και θέλει να τον ξεφορτωθεί! Τι να κάνει, τι να κάνει του έρχεται μια ιδέα: Να κανονίσει στον επίμονο ασθενή του, ραντεβού με γυναίκα! Ψάχνει λοιπόν απεγνωσμένα στο ίντερνετ ο Ντιμίτρι την «γιατρειά» του Ρομέν, αλλά όλες οι προσπάθειες του είναι σκέτη αποτυχία. Έρχεται η στιγμή όμως -φυσικά εκεί που δεν το περιμένει κανείς- που ο Ρομέν συναντά τυχαία την Άννα, την αδερφή του Ντιμίτρι και την ερωτεύεται παράφορα!

Όταν το θέλουν οι Γάλλοι κάνουν τις καλύτερες κωμωδίες, και σκαρφίζονται τις πιο πρωτότυπες ιδέες. Μάλλον όταν συμβαίνει αυτό στους ομοεθνείς του, ο Μπουν θα λείπει ταξιδάκι στην Καλιφόρνια και έτσι χαρακτηρίζεται ως το μαύρο πρόβατο του γαλλικού σινεμά. Πέρα του ότι προσπάθησε να μιμηθεί αμερικάνικα πρότυπα ηρώων για το σενάριό του, το χειρότερο είναι ότι και στην ερμηνεία του προσπαθεί να μιμηθεί και το παίξιμο κάποιου Αμερικάνου συναδέλφου του. Το αποτέλεσμα όχι, δεν είναι κωμωδία… είναι τραγικό!

ΠΡΟΣΕΧΩΣ

1) 22 JUMP STREET Δύο αστυνόμοι θα επιστρέψουν στο σχολείο σε κρυφή αποστολή με στόχο να διαλευκάνουν ένα έγκλημα. (ΚΩΜΩΔΙΑ από 7/8)

2) ΘΕΪΚΟ ΚΟΛΠΟ Ένας νεαρός παπάς σκέφτεται έναν πρωτότυπο τρόπο να αυξήσει τις γεννήσεις στην χώρα του: Τρυπάει προφυλακτικά πριν την πώλησή τους! (ΚΩΜΩΔΙΑ από 14/8)

Το άρθρο Αστυνομικές ιστορίες και κωμωδίες για αγρίους εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Αναζητήσεις
γαλλικη κωμωδία αστυνομικοι
Τυχαία Θέματα