«Ασπίδα» κατά του καρκίνου ο θηλασμός

Οι μητέρες που θηλάζουν τα μωρά τους για έξι μήνες, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις μορφές καρκίνου κατά 10% και τις πιθανότητες θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό κατά 17%, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Στη 12χρονη μελέτη μπήκε «στο μικροσκόπιο» η υγεία σχεδόν 380.000 εθελοντών από εννέα χώρες της Ευρώπης, σε συνάρτηση με την υιοθέτηση επτά κύριων συστάσεων για την προστασία από τον καρκίνο. Από τη μελέτη προέκυψε ότι η υιοθέτηση και των επτά συστάσεων «ψαλιδίζει» κατά 34% τις πιθανότητες θανάτου από διάφορα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Στην

περίπτωση του καρκίνου λοιπόν, την μεγαλύτερη προστασία φάνηκε να παρέχει ο περιορισμός του αλκοόλ, αφού μείωνε τον κίνδυνο θανάτου από την αρρώστια κατά 21% και τα φυτικά τρόφιμα, που με τη σειρά τους μείωναν τον κίνδυνο κατά 17%.

«Αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην υιοθέτηση των συστάσεων των WCRF/AICR και της μείωσης του κινδύνου θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα και ασθένειες του αναπνευστικού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, δρ. Τερέσα Νόρατ.

«Τώρα χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, σε ακόμα μεγαλύτερους πληθυσμούς, για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα», συμπλήρωσε η δρ Νόρατ, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του ImperialCollege του Λονδίνου.

Προγενέστερες μελέτες έχουν παράσχει ισχυρές ενδείξεις ότι ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, εντούτοις η παρούσα ανάλυση δείχνει πως τα οφέλη του δεν αρχίζουν ούτε τελειώνουν στην συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα