«Αριθμημένες ζωές», στο θέατρο “ACT”, στην Πάτρα

«Αριθμημένες ζωές», στο θέατρο “ACT”, Πάτρα: H θεατρική ομάδα “SAPIRIO” μας μεταφέρει σε μια κοινωνία του μέλλοντος(;), όπου τα ονόματα όλων είναι αριθμοί…

Από τον Κώστα Νταλιάνη

Η ιστορία:

Πώς θα σας φαινόταν, αν σας έλεγαν «50» ή «10» ή «75» και αν ο αριθμός αυτός ήταν η ηλικία, που θα πεθαίνατε; Στο θεατρικό έργο «Αριθμημένες

ζωές», οι άνθρωποι έχουν, αντί ονομάτων, αριθμούς, που καθορίζουν τα χρόνια ζωής τους. Κανείς δεν ξέρει, όμως, την ημερομηνία γέννησής του, η οποία είναι ένα επτασφράγιστο μυστικό, καλά φυλαγμένο στο σφραγισμένο φυλαχτό, που ο καθένας έχει κρεμασμένο στο λαιμό του. Ένα μυστικό, που γνωρίζει μόνο ο Φύλακας των φυλαχτών – ένα είδος Μεγάλου Αδερφού.

Οι άνθρωποι αυτής της κοινωνίας γιορτάζουν τον θάνατο σαν γενέθλια, θέλουν να σκοτώσουν και δεν μπορούν, ζουν ευτυχισμένοι, επειδή γνωρίζουν πότε θα τους συμβεί αυτό που, οι υπόλοιποι άνθρωποι, φοβούνται περισσότερο απ’ όλα. Πρόκειται για μια κοινωνία υποταγμένη κάτω από το αναπόδραστο του θανάτου και ευτυχισμένη στην απόλυτη χαλιναγώγηση της ελευθερίας της.

Όλα αυτά, όμως, μέχρι που μια γυναίκα απειλεί να ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη, αμφισβητώντας τα κοινώς παραδεδεγμένα. Αν και υπό τις απειλές του Φύλακα, θα αποκηρύξει τις ιδέες της δημόσια θα συνεχίσει, όμως, να ψάχνει, ώσπου να ανακαλύψει το μυστικό που κρύβεται.

Το έργο είναι ένα αφηρημένο δράμα και, συνάμα, μια φιλοσοφική αλληγορία, με επιδράσεις από Κάφκα και Μπρεχτ, δομημένο με παρατακτικές, σύντομες σκηνές, στις οποίες δεν λείπει το χιούμορ. Η απόδοση του κειμένου και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Αντώνη Σαξιώνη.

Η παράσταση:

Εξαιρετική ατμόσφαιρα, κινηματογραφικοί ρυθμοί, ενέργεια και υποκριτική ομοιογένεια πάνω στην σκηνή. Η εναλλαγή των σκηνών είναι πολύ καλή, με το σκοτάδι και την επαναλαμβανόμενη μουσική υπόκρουση.

Οι ενδυματολογικές επιλογές είναι ταιριαστές, ιδιαίτερα της πρωταγωνίστριας. Το μακιγιάζ προσδίδει στο χαριτωμένο δίδυμο των υπερήλικων γιαγιάδων.

Η παράσταση διαθέτει καλές ερμηνείες. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, της επαναστάτριας με το όνομα «50», η Κατερίνα Τζάρτζου επιδεικνύει μία έντονη σκηνική παρουσία. Η ερμηνεία της είναι πότε εκρηκτική και πότε με εσωτερικότητα. Ο Θοδωρής Κούλης, στον ρόλο του Φύλακα, καταφέρνει να είναι πειστικός και να προσδώσει αληθοφάνεια, σε ένα δύσκολο ρόλο. Ο Βαγγέλης Κουτσογιάννης, στον ρόλο του πιστού φίλου της «50», κερδίζει τη συμπάθεια του κοινού με την ερμηνεία του, αποτελώντας τον αντίλογο στην ισχυρή θέληση της πρωταγωνίστριας.

Η Μαριαννή Παπανικολάου είναι πολύ καλή στον κωμικό ρόλο της κουτσομπόλας αριστοκράτισσας “άνω γυναίκας”, ενώ η Εμμανουέλα Βέβη ερμηνεύει με χάρη τους παιδικούς ρόλους. Η Ελένη Χουνουζίδου και η Δήμητρα Βουτσινά προσφέρουν στο κοινό την πιο αστεία σκηνή του έργου, ερμηνεύοντας με μπρίο δύο χαριτωμένες γιαγιάδες, που αρνούνται να παραδώσουν το φυλαχτό τους στην πρωταγωνίστρια. Η Ανδρομάχη Κεπενού και ο Θοδωρής Παναγιάς έχουν πολύ καλή χημεία, ερμηνεύοντας εξαιρετικά μια σύντομη ερωτική ιστορία.

Η ομάδα:

Η θεατρική ομάδα “SAPIRIO” δημιουργήθηκε το 2013. Το 2014 ανέβασε την πρώτη της παράσταση, «Μικρές Ζωές», ένα έργο γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Αντώνη Σαξιώνη. Τώρα δοκιμάζεται σε ένα απαιτητικό έργο και τα φέρνει εις πέρας. Αναμένουμε το επόμενο βήμα τους!

«Αριθμημένες ζωές»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία-διασκευή: Αντώνης Σαξιώνης

Σκηνικά: ομάδα SAPIRIO

Μακιγιάζ: Ελένη Χριστοπούλου

Ήχος-φώτα: Κατερίνα Ράλλη

ΠΑΙΖΟΥΝ:

Κατερίνα Τζάρτζου

Θοδωρής Κούλης

Βαγγέλης Κουτσογιάννης

Εμμανουέλα Βέβη

Μαριαννή Παπανικολάου

Ελένη Χουνουζίδου

Δήμητρα Βουτσινά

Ανδρομάχη Κεπενού

Θοδωρής Παγανιάς

“ACT theatre”

Γεροκωστοπούλου 65, Πάτρα

Κρατήσεις: 6942649393

https://www.facebook.com/pages/act-a-convertible-theatre/69812774975

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΤΡΙΤΗ 3 και ΤΕΤΑΡΤΗ 4 Μαρτίου στις 21:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

90 λεπτά

Keywords
Τυχαία Θέματα