Γιατί δεν χάνω κιλά: Λόγοι που καθυστερούν την απώλεια βάρους

Κάθε φορά που προσπαθείς να χάσεις βάρος, το σώμα σου έχει την προδιάθεση να αντιστέκεται εξαιτίας μιας κατάστασης που ονομάζεται ομοιόσταση. Η ρύθμιση, δηλαδή, του οργανισμού για την διατήρηση της θερμοκρασίας και της σωστής σύστασης του αίματος. Το σώμα μας χρειάζεται τον κατάλληλο χρόνο να προσαρμοστεί σε αυτή την διαδικασία και γι’ αυτό καθυστερεί η απώλεια βάρους πατώντας φρένο στα αποτελέσματά σας.

Η αλήθεια είναι ότι υπεισέρχονται αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στο να καθυστερήσει η προσπάθεια απαλλαγής από τα περιττά κιλά. Κάποιοι από αυτούς είναι:

1.   
Ίσως χάνεις λίπος, παρόλο που τα κιλά δεν «πέφτουν»

Εάν κάνεις γυμναστική είναι πολύ πιθανό να χάνεις λίπος και παράλληλα, να αυξάνεται η μυϊκή σου μάζα.

2.    Δεν τρως αρκετή πρωτεΐνη

Η κατανάλωση πρωτεΐνης αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού και ενεργοποιεί το μεταβολισμό. Επομένως, αυξάνει και τις καύσεις, που κάνει ο οργανισμός.

3.    Τρως περισσότερες θερμίδες από αυτές που πρέπει

Είναι συχνό φαινόμενο κανείς να μην μπορεί να αδυνατίσει, επειδή καταναλώνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που πρέπει. Υπάρχει μια τάση να μην υπολογίζουμε σωστά τις θερμίδες, που μπορεί να περιλαμβάνει κάθε φαγητό ή κάθε τι που βάζουμε στο στόμα μας.

4.    Τρως απότομα και μεγάλη ποσότητα φαγητού (ακόμη και υγιεινού)

Όπως έχει γίνει κατανοητό, αυτό που μετράει στο τέλος για την απώλεια βάρους είναι το ενεργειακό ισοζύγιο: Πόσες θερμίδες τρώμε και πόσες καίμε. Εάν τρώμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίμε όχι μόνο δεν θα αδυνατίσουμε αλλά θα παχύνουμε. Υγιεινές τροφές, όπως το τυρί, η μαύρη σοκολάτα και οι ξηροί καρποί κρύβουν πολλές θερμίδες. Εύκολα μπορούμε να το παρακάνουμε και στο τέλος της ημέρας να έχουμε ξεφύγει πολύ παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια.

5.    Δεν κρατάς αρχείο & ιστορικό αυτών που τρως

Μελέτες έδειξαν πως όσοι κρατούν ημερολόγιο και σημειώσεις από αυτά που τρώνε έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.

6.    Δεν πίνεις αρκετό νερό

Μελέτες έδειξαν πως όσοι καταναλώνουν 500ml μισή ώρα πριν το φαγητό έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε σχέση με την ομάδα ελέγχου. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού (ειδικά κρύου) βρέθηκε πως αυξάνει παροδικά το μεταβολισμό και τις καύσεις.

7.    Δεν τρως ολόκληρες τροφές

Ολόκληρες είναι οι τροφές που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Είναι τα τρόφιμα που βρίσκονται στην πρωταρχική του μορφή, όπως τα συναντούμε στη φύση. Παράδειγμα είναι το πορτοκάλι (φρούτο) και ο χυμός πορτοκαλιού.

8.    Πίνεις ποτά ή αναψυκτικά με ζάχαρη

Πρόκειται για την απόλυτη καταστροφή της δίαιτας και της διαδικασίας απώλειας βάρους. Αναψυκτικά τύπου cola, cocktail με ζάχαρη, χυμοί εμπορίου με προσθήκη ζάχαρης, καφέδες με σιρόπια γλυκόζης είναι μερικά παραδείγματα που πρέπει να αποφύγετε εντελώς.

9.    Δεν κάνεις καθόλου αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση εκτός από τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, βοηθάει καταλυτικά στην αύξηση των καύσεων και στην απώλεια βάρους.

10.  Δεν κοιμάσαι αρκετά ή ποιοτικά

Ο ύπνος συμβάλλει αποφασιστικά στην απώλεια βάρους. Άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά ή έχουν προβλήματα ύπνου (αϋπνίες, υπνική άπνοια) τείνουν να είναι υπέρβαρα, κάνουν χαμηλότερες καύσεις και είναι πιο επιρρεπή σε κατανάλωση junk food.

11.  Τρως πολλούς υδατάνθρακες

Εάν τρως πολλούς υδατάνθρακες σίγουρα θα δυσκολευτείς να χάσεις βάρος. Ειδικά αν προέρχονται απλής μορφής, όπως τα σάκχαρα και το αλεύρι (μαζί με ότι παρασκευάζεται από αυτά). Όλες οι μελέτες έδειξαν πως οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στην απώλεια βάρους.

12.  Πίνεις πολύ αλκοόλ

Εάν θέλεις να χάσεις βάρος, καλό είναι να αποφύγεις τη μπύρα, το κρασί και ποτά όπως το ουίσκι και τα cocktail με σιρόπια καθώς περιέχουν πάρα πολλές θερμίδες. Καταναλώστε ποτά, όπως η vodka και το gin χωρίς προσθήκη αναψυκτικών με ζάχαρη.

13.  Είσαι αφηρημένος όταν τρως

Εάν τρώμε και παράλληλα σερφάρουμε στα social media ή βλέπουμε τηλεόραση το πιο πιθανό είναι, ότι θα φάμε πολύ περισσότερο. Μια πρακτική γνωστή ως “mindful eating” περιλαμβάνει την κατανάλωση τροφών χωρίς να αποσπούμε την προσοχής μας. Μελέτες έδειξαν, πως η πρακτική του mindful eating έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους.

14.  Δεν κάνεις προπόνηση με αντιστάσεις (βάρη, πιλάτες, ασκήσεις με το βάρος του σώματος)

Η προπόνηση με αντιστάσεις αυξάνει κατακόρυφα το μεταβολισμό. Έχει αποδειχθεί μάλιστα, ότι μετά την άσκηση με βάρη συμβάλλει, ώστε το σώμα να συνεχίσει να κάνει καύσεις ακόμη και για 48 ώρες μετά το τέλος της άσκησης.

15.  Τρως ελάχιστα

Ένα μεγάλο λάθος που κάνει πολύς κόσμος, όταν προσπαθεί να χάσει κιλά είναι να τρώει ελάχιστες θερμίδες καθημερινά, και μάλιστα πολύ κάτω από το βασικό μεταβολισμό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ο οργανισμός μπαίνει σε κατάσταση ασιτίας, χαμηλώνει στο ελάχιστο τις καύσεις, που κάνει και καεί μυϊκή μάζα. Σαφώς, αυτή η πρακτική είναι απαγορευμένη και δεν πρέπει να ακολουθείται από κανένα.

16.  Αντιμετωπίζεις κάποιο ιατρικό πρόβλημα ή πάθηση που δυσκολεύει την προσπάθεια

Ιατρικά προβλήματα και παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η υπνική άπνοια και οι πολυκυστικές ωοθήκες δυσκολεύουν την προσπάθειά σας για απώλεια βάρους. Υπάρχουν επίσης φαρμακευτικές αγωγές, που όχι μόνο δυσκολεύουν την απώλεια βάρους αλλά οδηγούν και σε αύξηση βάρους.

17.  Είστε εθισμένοι στο junk food

Το φαγητό αποτελεί συχνά ένα εθιστικό προϊόν. Ειδικά εάν κάποιος έχει συνηθίσει να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα, όταν πρόκειται για το πρόχειρο φαγητό. Το junk food όπως και τα έτοιμα γεύματα από που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ περιέχουν τροφικά πρόσθετα και ενισχυτικά γεύσεις όπως το MSG (γλουταμινικό μονονάτριο) και το σιρόπι γλυκόζης υψηλής φρουκτόζης (HGFCS) που προκαλούν εθισμό. Από διατροφικής άποψης δε, είναι επιεικώς απαράδεκτα. Περιέχουν ελάχιστη έως μηδαμινή θρεπτική αξία ενώ είναι φορτωμένα με πάρα πολλές θερμίδες και αλάτι.

18.  Έχεις βάλει στόχο που δεν είναι εφικτός

Η διαδικασία απώλειας βάρους είναι χρονοβόρα. Όπως ακριβώς είναι πάρα πολύ δύσκολο να παχύνουμε 10 κιλά σε 1 μήνα, άλλο τόσο δύσκολο είναι να χάσουμε ένα τέτοιο νούμερο σε κιλά λίπους που ισοδυναμεί με 77,000 θερμίδες περίπου. Εφικτός στόχος είναι η απώλεια περίπου 3-5 κιλών, κάθε μήνα ή περίπου το 1% του σωματικού μας βάρους.

19.  Η δίαιτα σου έχει γίνει έμμονη ιδέα

Δεν πρέπει να προσεγγίζουμε την απώλεια βάρους μόνο από πλευράς δίαιτας. Το να χάσουμε τα περιττά κιλά και να διατηρήσουμε ένα υγιές σωματικό βάρος προϋποθέτει αλλαγή στις καθημερινές μας συνήθειες. Ο απώτερος σκοπός σας θα πρέπει να είναι να «θρέψετε» τον οργανισμό σας παρέχοντάς του τα καλύτερα ώστε να είσαστε ευτυχισμένοι. Να χαίρεστε άκρας υγείας και καλής φυσικής κατάστασης σε βάθος χρόνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα