Αποκάλυψη από τον Γιούνκερ: Αυτή είναι η απάντηση του Τσίπρα που με σόκαρε

Την ανάγκη αποτροπής ενός ενδεχόμενου Grexit αλλά και την απογοήτευσή του από τη στάση των Ελλήνων, ιδίως του Αλέξη Τσίπρα, τονίζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Der Spiegel. Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει την ανάγκη αποτροπής της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, τονίζοντας παράλληλα

ότι δεν μπορεί να ανταμειφθεί εκείνος που παραβιάζει τους κανόνες.

«Θέλω να αποτρέψω την έξοδο της Ελλάδας. Σήμερα, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ακόμη θα είχε καταστροφικές συνέπειες, αλλά ο φόβος ότι θα προκαλούσε την έξοδο και άλλων κρατών-μελών έχει περιοριστεί σημαντικά. Παρόλα αυτά, ολόκληρος ο κόσμος θα είχε την εντύπωση ότι η σύνθεση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αλλάξει. Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε», δηλώνει ο κ. Γιούνκερ και προσθέτει: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε ένα Grexit. Ο χρόνος τελειώνει. Και κάποιες από τις δηλητηριώδεις δηλώσεις που έρχονται από την Αθήνα δεν κάνουν ευκολότερη την επίτευξη προόδου». Οπως υπογραμμίζει, άλλωστε, «η ευρωπαϊκή πολιτική δεν είναι παιχνίδι τράπουλας, όπου στο τέλος κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει». Αντιθέτως: «Είτε όλοι κερδίζουν είτε όλοι χάνουν».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν μιλά για παρεξήγηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία φαίνεται να πιστεύει ότι «υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη ο οποίος στο τέλος μπορεί να βγάλει έναν λαγό από το καπέλο – αλλά δεν είναι έτσι».

Οσο για τις συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη; Ο κ. Γιούνκερ είναι σαφής στην άποψή του: «Η Ελλάδα έχει ζήσει μεγάλες περικοπές στο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας. Το αποτέλεσμα ήταν μια απαράδεκτη ανθρωπιστική κρίση. Κάθε πρωί πολλοί άνθρωποι στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη αντιμετωπίζουν το ερώτημα του πώς θα βρουν να φάνε. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η κρίση θα επιδεινωνόταν με ένα Grexit. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στην Ελλάδα άνθρωποι που είναι πάρα πολύ πλούσιοι. Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα να αυξήσει τους φόρους στον πλούτο. Ήταν σοκαριστικό, αλλά η απάντησή του δεν ήταν τόσο ενθουσιώδης όσο περίμενα».

Ο κ. Γιούνκερ, πάντως, δεν υιοθετεί την άποψη ότι οι Έλληνες δεν κάνουν τίποτα. «Κόπηκαν συντάξεις, μειώθηκαν μισθοί και περιορίστηκαν οι δημόσιες δαπάνες. Ειδικά οι Γερμανοί έχουν την εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν έχουν κάνει τίποτα για να απελευθερωθούν από την δυστυχία τους. Αυτή η εντύπωση είναι λανθασμένη».

Ωστόσο, κι εδώ υπάρχει ένα «αλλά». Ο κ. Γιούνκερ δεν κρύβει την ενόχλησή του, γιατί, όπως λέει, η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται στην Κομισιόν σαν να είναι φανατική της λιτότητας που θέλει να συνθλίψει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. «Ενοχλούμαι που η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι η Επιτροπή ζητά υψηλότερο φόρο για το ηλεκτρικό ρεύμα. Είπα στον κ. Τσίπρα ότι είμαι ανοιχτός σε προτάσεις, αν οδηγούν στα ίδια έσοδα» συμπληρώνει και αποκαλύπτει ότι είχε πει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι αν είχε κατεβεί σε εκλογές με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε πάρει 80%, ενώ εκείνος πήρε μόνο 36%. «Κι εγώ είμαι της άποψης ότι πρέπει ο πολιτικός να κάνει αυτά που υποσχέθηκε. Για αυτό πρέπει να σκέφτεται προσεκτικά πριν από τις εκλογές».

Οπως αναφέρει ο κ. Γιούνκερ «…ο Αλέξης Τσίπρας υιοθέτησε θέσεις οι οποίες εν μέρει βρίσκονται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ. Για αυτό και οι υποσχέσεις του δεν μπορούν να εφαρμοστούν 100%. Θα έπρεπε να το ξέρει…».

Ερωτώμενος για το κατά πόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι υπέρ ενός ενδεχόμενου Grexit, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διαβεβαιώνει ότι δεν γνωρίζει ούτε μια φράση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. «Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ένας αφοσιωμένος Ευρωπαίος, ο οποίος συγκεντρώνει πάνω του το παρελθόν και το μέλλον. Ολοι -ιδίως οι Έλληνες – θα έκαναν καλά να τον ακούνε προσεκτικά».

Και ο κ. Γιούνκερ καταλήγει: «Παρά το γεγονός ότι καταλαβαίνω μια προσωρινή αδυναμία να συμμορφωθεί κανείς με τους κανόνες, δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου θα ανταμείβεται εκείνος που τους παραβιάζει. Για αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι προετοιμασμένη να συμμορφωθεί με τους κανόνες».

Keywords
Τυχαία Θέματα