Απογοητευτικός ο τζίρος των καταστημάτων από την Κυριακή 14 Δεκέμβρη

Απογοητευτικά κρίνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) τα αποτελέσματα των πωλήσεων των εμπορικών επιχειρήσεων την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με τον μέσο τζίρο της εβδομάδας που προηγήθηκε, 8-13 Δεκεμβρίου.

Όπως προέκυψε από έρευνα που πραγματοποίησε μεταξύ των μελών της, το 1/5 των επιχειρήσεων, που άνοιξαν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου δήλωσαν ότι ήταν σαν μία καθημερινή μέρα. Μόλις 1 στις 10 είδε τις πωλήσεις της να ξεπερνούν τις μέσες πωλήσεις της εβδομάδας, ενώ η πλειονότητα των επιχειρηματιών (64%) δήλωσαν ότι τη συγκεκριμένη Κυριακή είχε χαμηλότερο τζίρο

από τον μέσο όρο της εβδομάδας.

Το φαινόμενο αυτό εντείνεται σε ό, τι αφορά στις μικρές- οικογενειακές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό, με το ποσοστό να ανέρχεται στο 75% των περιπτώσεων καθώς και για τις επιχειρήσεις που ο κύκλος εργασιών δεν ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ με αντίστοιχο ποσοστό 78%.

Όσον αφορά τις τρεις παραμέτρους α) απασχόληση β) λειτουργικό κόστος και γ) επισκεψιμότητα, που μελετά η ΕΣΕΕ για να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές παρουσιάζονται τα εξής αποτελέσματα:

Μόλις 3% των επιχειρήσεων έχουν προσλάβει επιπλέον υπάλληλο λόγω του ότι ανοίγουν και τις Κυριακές, ενώ η πλειονότητα των επιχειρηματιών (62%) καλύπτουν την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού τις συγκεκριμένες μέρες με προσωπική δουλειά.

Όσον αφορά στο λειτουργικό κόστος παρατηρείται ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις έχουν επιβαρυνθεί σε κάποιον βαθμό από τις επιπλέον μέρες λειτουργίας των καταστημάτων, καθώς επίσης το 76% των επιχειρηματιών δηλώνουν ότι το μέτρο δεν έχει συμβάλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας.

Τέλος, οι έμποροι κλήθηκαν να κρίνουν το μέτρο για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται η επιχείρησή τους έχοντας υπόψη τους τη συνολική εικόνα εντός του 2014.

Το ποσοστό στο σύνολο του λιανικού εμπορίου που τάσσεται εναντίον του μέτρου ανέρχεται σε 77%. Ο μόνος κλάδος που φαίνεται να διαφοροποιείται σε αυτό το ερώτημα, είναι το λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών, όπου το ποσοστό που διαφωνεί μειώνεται στο 54%.

Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η πλειονότητα των επιχειρηματιών φαίνεται να απορρίπτουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους τις Κυριακές.

Keywords
Τυχαία Θέματα