Απόφαση Βόμβα του ΣτΕ: Αποζημίωση με απλή αίτηση για απαγόρευση δόμησης

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Είναι χιλιάδες οι ιδιοκτήτες, που το ακίνητό τους δεν μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί, λόγω αποφάσεων της πολιτείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας καθόρισε ότι «με απλή αίτηση και όχι αγωγή μπορείτε να αποζημιωθείτε!». Η απόφαση είναι η 1603/16 του Ε΄ Τμήματος. «Με την απόφαση αυτή ορίζεται ότι ο πολίτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση με μια απλή αίτηση. Στην οποία η πολιτεία οφείλει να απαντήσει, θετικά ή αρνητικά, αλλά και ως προς τον τρόπο αποζημίωσης, μέσα σε συγκεκριμένο

χρονικό διάστημα».

Απευθύνθηκαν στο ΣτΕ ιδιοκτήτες από τα Περιβολάκια Ραφήνας κατά της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) που θεσπίστηκε το 2003 για τα Μεσόγεια, με την οποία απαγορεύτηκε η δόμηση στα οικόπεδά τους (εντάχθηκαν στην α΄ ζώνη προστασίας). Το 2013 (απόφαση 2650) το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή τους, κρίνοντας ότι η ΖΟΕ θεσπίστηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Όμως, όπως είχε κρίνει τότε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, οι ιδιοκτήτες μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση για τη «μη αναμενόμενη, ουσιώδη στέρηση της ιδιοκτησίας τους», καθώς «γεννάται αξίωση προς αποζημίωση ανάλογα με την έκταση, την ένταση και τη χρονική διάρκεια της ζημιάς, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι το επιβαλλόμενο βάρος υπερβαίνει το εύλογο όριο αντοχής και αλληλεγγύης το οποίο δικαιούται να αξιώνει το κράτος από το σύνολο των πολιτών».

Μετά από αυτό, οι έξι ιδιοκτήτες κατέθεσαν αίτηση στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ζητώντας να αποζημιωθούν συνολικά περί τα 12 εκατ. ευρώ για την περιουσία τους. Η πολιτεία δεν απάντησε και έτσι προσέφυγαν στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν. Το ΣτΕ όρισε ότι η πολιτεία μπορεί να επιλέξει αν θα δώσει αποζημίωση με τον τρόπο που ο αιτών ζητεί ή αν θα χρησιμοποιήσει κάποιον άλλο μηχανισμό (λ.χ. ανταλλαγή με άλλο δημόσιο ακίνητο, έκδοση τίτλου μεταφοράς συντελεστή κ.λπ.). «Μέχρι σήμερα αιτήματα αποζημίωσης γίνονταν δεκτά μόνο αν οι ενδιαφερόμενοι είχαν υποβάλει αγωγές». «Με την απόφαση αυτή ορίζεται ότι ο πολίτης μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση με μια απλή αίτηση. Στην οποία η πολιτεία οφείλει να απαντήσει, θετικά ή αρνητικά, αλλά και ως προς τον τρόπο αποζημίωσης, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην επταμελή σύνθεση του Ε΄ Τμήματος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το ΣτΕ έχουν δικαιώσει αρκετές περιπτώσεις θιγόμενων ιδιοκτητών, κυρίως από οικοδομικούς συνεταιρισμούς που προσέφυγαν για τους ίδιους λόγους ζητώντας αποζημίωση.

Το άρθρο Απόφαση Βόμβα του ΣτΕ: Αποζημίωση με απλή αίτηση για απαγόρευση δόμησης εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα