Από τη δραχμή στο ευρώ και… τούμπαλιν

Με το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» φαίνεται ότι διεξάγονται αυτές οι εκλογές, καθώς εντός συνόρων οι φωνές που προκρίνουν την επιστροφή στη δραχμή πληθαίνουν, ενώ και τα ευρωπαϊκά μηνύματα που καταφθάνουν στην Ελλάδα κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ.

Ρεπορτάζ: Βάσω Κίτσιου, Κώστας Μοσχολιός,

Παναγιώτης Τσουνάκας

Ακόμα και έτσι πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα πως πάνω από 7 στους 10 πολίτες θέλουν να παραμείνουμε στην ευρωζώνη.

Εθνική Τράπεζα: «Κόλαση» ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Η έκθεση που δημοσιοποίησε πριν λίγες ημέρες η Εθνική Τράπεζα περιείχε «εφιαλτικά» σενάρια για την περίπτωση που η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη. Οι οικονομολόγοι της Εθνικής Τράπεζας εκπόνησαν μια ειδική μελέτη, που ποσοτικοποιεί για πρώτη φορά τις επιπτώσεις μίας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και επιστροφής στο εθνικό της νόμισμα. Η μελέτη προβλέπει πως μία έξοδος από το ευρώ θα οδηγούσε σε σημαντική πτώση του βιοτικού επιπέδου του Έλληνα, καθώς θα καταγραφόταν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος σε ευρώ κατά τουλάχιστον 55%. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, σημαίνει ότι θα πληγούν περισσότερο οι οικονομικά ασθενέστεροι, μέσω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονοματικούς όρους), της βαθύτερης ύφεσης, που θα φτάσει το 22% επιπλέον της συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο 2009-2011, και της αύξησης της ανεργίας στο 34%. Όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας, το κράτος «θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας ένα πληθωριστικό φαύλο κύκλο». Έτσι, ο πληθωρισμός θα έφτανε στο 30% αρχικά, διατηρώντας μία ισχυρή ανοδική τάση, καθώς θα αυτοτροφοδοτούταν από αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών τιμών, γεγονός που θα ακύρωνε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από την υποτίμηση.

Συν τοις άλλοις, η Εθνική Τράπεζα αναφέρει ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ η δυσκολία πρόσβασης σε συνάλλαγμα θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεών της στους δανειστές (περίπου το 80%, που αντιστοιχεί σε 325 δισ. ευρώ), με προφανείς δυσμενείς επιδράσεις σε διακρατικό επίπεδο και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό. Απόρροια των παραπάνω θα είναι η σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και η δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικά σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες. Μάλιστα, οι οικονομολόγοι της Τράπεζας επισημαίνουν ότι οι παραπάνω συνέπειες «εκτιμώνται σε ένα σενάριο ήπιας μετάπτωσης στο νέο νόμισμα», προειδοποιώντας ότι «εάν η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες».

50 κορυφαίοι οικονομολόγοι στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την προηγούμενη εβδομάδα 50 κορυφαίοι οικονομολόγοι, που είναι πρώην πρωθυπουργοί και ευρωβουλευτές (όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Άιχελ, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο και ο Γερμανός οικονομολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα