Απεργίας συνέχεια σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Συνέχεια των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας, οι οποίοι απεργούν σήμερα (Τρίτη) με την ΑΔΕΔΥ να κάνει λόγο για «καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης».

«Το υπουργείο Παιδείας επιμένει στην υλοποίηση της πολιτικής της διαθεσιμότητας-απολύσεων

1349 εργαζομένων από τα 8 μεγαλύτερα Πανεπιστήμια. Επιμένει σε μια καταστροφική πολιτική για τις ζωές των εργαζομένων και για τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για να υλοποιήσει την πολιτική του και να ικανοποιήσει τους εκβιασμούς της Τρόικα, καταφεύγει στις χειρότερες μορφές αυταρχισμού. Προσφεύγει στα δικαστήρια για να κριθεί παράνομη η απεργία των εργαζομένων στο ΕΜΠ και ΕΚΠΑ, επιδιώκοντας την ακύρωση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Ποινικοποιεί το φρόνημα εργαζομένων στέλνοντας σε πειθαρχική διαδικασία και σε αργία τους εργαζομένους στα Πανεπιστήμια που αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και να υπακούσουν στις αυθαίρετες, αντισυνταγματικές αποφάσεις του Υπουργού Παιδείας για την "αυτοαπογραφή" εφαρμόζοντας τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων και των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Αυτόν τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό κατήφορο της Κυβέρνησης πρέπει να τον σταματήσουμε. Να υπερασπίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ίδια την ηθική και δημοκρατική τάξη» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωσή της.

Αποφασίζουν οι διοικητικοί του Πολυτεχνείου

Γενική συνέλευση πραγματοποιούν σήμερα και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνέχισης της απεργίας, με δεδομένη και τη θέση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, ότι το Ίδρυμα βρίσκεται σε ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας εξαιτίας της διαθεσιμότητας.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ

Εκεί που τα πράγματα έδειχναν να οδεύουν προς λύση στα ΑΕΙ, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία διαρκείας μέχρι να αποσυρθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), απορρίπτοντας σαφώς και ευθέως τις προτάσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, κάνοντας λόγο για «τακτική του διαίρει και βασίλευε».

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ συνεδρίασαν σήμερα και τοποθετήθηκαν αρνητικά στις προτάσεις του κ. Αρβανιτόπουλου αναφορικά με την διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων.

«Μας κοροϊδεύει ο υπουργός; Μας λέει να ξεχάσουμε ότι 500 από μας θα φύγουν και να γυρίσουμε πίσω μπας και διαπραγματευτούμε ποιοι θα φύγουν;» διερωτούνται και αναφέρουν: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο υπουργός επιχειρεί, στρέφοντας τον ένα ενάντια στον άλλο, να μας σπάσει».

Χαρακτηρίζουν μάλιστα «προσφιλή» τη συγκεκριμένη τακτική κατά τη διάρκεια των 11 εβδομάδων απεργίας ενάντια στις απολύσεις.

Πρώτα, μας διαχωρίζει σε εξαιρούμενους και μη, μετά σε διαθέσιμους και καταργούμενους, στη συνέχεια σε απογραφέντες και μη, τώρα σε μετακινούμενους και απολυόμενους, αύριο, σε δήθεν εξελισσόμενους σε ΕΤΕΠ και ΕΕΔΙΠ και χαμένους, κ.α.», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Τέλος, η απάντηση που δίνουν στον υπουργό Παιδείας είναι «απεργία διαρκείας μέχρι να αποσυρθεί η ΚΥΑ, η εφαρμογή της οποίας συνεπάγεται πλήρη κατάρρευση των λειτουργιών του ιδρύματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα