«Αντισυνταγματική» η αυστηροποίηση του επιδόματος προς πολύτεκνους

Θέμα αντισυνταγματικότητας θέτει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για το άρθρο 65 του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ, για την ρύθμιση θεμάτων της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) και την αναμόρφωση του οργανισμού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Το άρθρο, αφορά στο επίδομα τέκνων προς τους πολύτεκνους και τρίτεκνους και προβλέπει ότι θα αποδίδεται με βάση το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και όχι το φορολογητέο,

όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η εξέλιξη αυτή προ προκάλεσε ενδοκυβερνητικές εντάσεις. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ξαφνιασμένος από την απόφαση του Επιστημονικοού Συμβουλίου της Βουλής.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην προστίθενται τα προνοιακά επιδόματα στο εισόδημα. Τα προνοιακά επιδόματα είναι μόνιμο εισόδημα και πρέπει να υπολογίζεται ως τέτοιο», ανέφερε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου επισημαίνει ότι είναι δεσμευτικός για τον κοινό νομοθέτη ο απαγορευτικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο «δεν είναι συνταγματικώς ανεκτός ο περιορισμός ή η υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας άνευ αποχρώντος λόγου».

Επίσης, τονίζεται ότι «δεν είναι συνταγματικές ανεκτές ρυθμίσεις με τις οποίες ορισμένες πολύτεκνες οικογένειες εξαιρούνται της ειδικής κρατικής φροντίδος, αφού έτσι αναιρείται η αδιαστίκτως υπέρ των πολυτέκνων οικογενειών επιβαλλομένη από το Σύνταγμα ειδική φροντίδα του κράτους».

Με πληροφορίες από: real.gr & topontiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα