Αντιστρόφως ανάλογη πορεία για πληθωρισμό-τιμές

Τη στιγμή που ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία! Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», παρά την πτώση του πληθωρισμού σε μηδενικά επίπεδα τον Φεβρουάριο, η ακρίβεια στις τιμές προϊόντων… καλά κρατεί! Αν και οι καταναλωτές έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται κατά 30% μόνο την τελευταία διετία, ενώ η ανεργία έχει φτάσει πάνω από το 26% του πληθυσμού, οι τιμές βασικών προϊόντων όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυξάνονται κιόλας!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat

και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το 2012 οι τιμές σε είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά μειώθηκαν μόλις 0,54%, στο ψωμί και τα δημητριακά 1,62%, στα γαλακτοκομικά 1% και στα φρούτα 0,47%, ενώ αυξήσεις σημειώθηκαν στα κρέατα (1,81%) και στα ψάρια (0,2%). Τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2013 «μαρτυρούν» την ίδια κατάσταση, καθώς τον Φεβρουάριο οι τιμές στα κρέατα αυξήθηκαν κατά 1,6%, στα γαλακτοκομικά και τα αυγά κατά 0,6%, ενώ μείωση κατά 1,9% παρουσίασαν τα δημητριακά και αρτοσκευάσματα.

Παράγοντες της αγοράς τροφίμων σημειώνουν ότι η εξάρτηση της χώρας μας από εισαγωγές επηρεάζει τις τιμές, ενώ τονίζουν ότι σημαντικότερες είναι οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των ειδικών φόρων που τις επιβαρύνουν, επηρεάζοντας ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα. Σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, το 2012 ο τομέας της ενέργειας (ηλεκτρισμός, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα) παρουσίασε αύξηση 27,1%, όταν η αντίστοιχη αύξηση στην ΕΕ των 27 ήταν 5,49%.

Τέλος, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2012 δείχνουν αύξηση στον ηλεκτρισμό κατά 12,3%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 31,3% και στη βενζίνη 1,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα