Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Αντίστροφα μετράνε πλέον κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση καθώς και οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων, για την πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 19:00.

Οι διεργασίες και οι επαφές που υπάρχουν τόσο από την κυβερνητική πλευρά όσο και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεχείς και όπως είναι φυσικό αναμένεται να ενταθούν αμέσως μετά την πρώτη ψηφοφορία

καθώς στόχος και των δύο είναι η 3η ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου και στην οποία δεν απαιτούνται 200 ψήφοι, δηλαδή έγκριση από τα δύο τρίτα του αριθμού των βουλευτών, αλλά 180 ψήφοι τις οποίες προσπαθεί να συγκεντρώσει η κυβέρνηση και να αποφύγει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στο στόχαστρο και των δύο πλευρών βρίσκονται οι ανεξάρτητοι βουλευτές αρχικά αλλά και βουλευτές από τους ΑΝΕΛ και την ΔΗΜΑΡ. Οι διεργασίες θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία ώρα προκειμένου να συγκεντρωθεί από την κυβερνητική πλευρά ένας αριθμός που θα δώσει την ώθηση για την συγκέντρωση των 180 στην 3η ψηφοφορία, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ασκείται πίεση για το αντίθετο.

Όσον αφορά τώρα την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής την περιγράφει με ξεκάθαρο τρόπο.

Ο Κανονισμός προβλέπει πως όποιος βουλευτής δεν επιθυμεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ορισμένου προσώπου δηλώνει «παρών». Δεδομένου ότι μοναδικός προτεινόμενος είναι ο Σταύρος Δήμας, το αποτέλεσμα που θα ανακοινωθεί θα είναι οι ψήφοι των βουλευτών που θα ψηφίσουν Σταύρο Δήμα και οι υπόλοιποι θα λογίζονται ως «παρόντες».

Κάθε βουλευτής που θα ακούει το όνομά του θα σηκώνεται όρθιος και θα εκφράζει την προτίμησή του.

Της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας δεν προηγείται συζήτηση. Η Βουλή ψηφίζει ύστερα από προτάσεις που μπορούν να γίνουν μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Δικαίωμα πρότασης έχει και η Ομάδα των Ανεξάρτητων, υποψήφιος της οποίας θεωρείται όποιος συγκεντρώσει τις περισσότερες υποδείξεις των μελών της.

«Η ονομαστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας διεξάγεται πάντοτε με ονομαστική κλήση» ορίζει το άρθρο 140 του Κανονισμού της Βουλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα