Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) ο οποίος θα επιβάλλεται στη συνολική ακίνητη περιουσία και με κλιμακωτούς συντελεστές ανάλογα με την αξία σχεδιάζει η κυβέρνηση, κάτι που προ ημερών είχε ανακοινώσει και η Όλγα Γεροβασίλη. Στόχος της αντικατάστασης, τόσο η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, όσο και η διατήρηση των εσόδων στα 2,65 δισ. ευρώ, τουλάχιστον για το 2017.

Όπως αναφέρει με δημοσίευμά της η εφημερίδα

“ΕΘΝΟΣ” το σχέδιο για τον νέο φόρο στα ακίνητα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων:

1 Κατάργηση των δύο φόρων του ΕΝΦΙΑ (κύριο και συμπληρωματικό) και καθιέρωση ενός φόρου που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα εντός και εκτός σχεδίου.

2 Κατάργηση του υπολογισμού του φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο της αξίας των ακινήτων κάθε φορολογούμενου.

3 Υπολογισμό του φόρου για τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας με βάση προοδευτική κλίμακα χωρίς αφορολόγητο όριο. Το αρχικό σχέδιο του υπουργείου για μικρό αφορολόγητο όριο της τάξης των 30.000 – 50.000 ευρώ, το οποίο θα οδηγούσε σε ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών δεν φαίνεται να οδεύει προς υλοποίηση, κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών αλλά και της ανάγκης είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ και το 2017.

Έτσι, αναμένεται να υπολογισθεί ένας μικρός φόρος έως 10 ευρώ για τους οικονομικά αδύναμους ή όσους έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία, ο οποίος θα αυξάνεται ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας.

4 Κλίμακα υπολογισμού του νέου φόρου, η οποία θα έχει πολλούς συντελεστές και πολλά κλιμάκια αξίας περιουσίας. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός και θα υπολογίζεται για τα πρώτα 30.000 ή 50.000 ευρώ αξίας ακίνητης περιουσίας. Οι συντελεστές θα αυξάνονται ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας. Ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ανοιχτός ο τρόπος υπολογισμού

Ανοιχτό παραμένει το με βάση ποιες τιμές ακινήτων θα υπολογιστεί ο ΦΑΠ για το 2017, καθώς η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών έχει μετατεθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2017.

Το άρθρο Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ εξετάζει η κυβέρνηση εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα