Ανταγωνιστικότητα: Προτελευταία ανάμεσα σε 59 χώρες η Ελλάδα

Φαίνεται, πως ελληνική οικονομία και ανταγωνιστικότητα δε συμβαδίζουν, αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανάπτυξης του Μάνατζμεντ (IMD).

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους 2011, η Ελλάδα βρέθηκε στην 58η θέση της Παγκόσμιας Κατάταξης Ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών, οι οποίες μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά δυο θέσεις σε σχέση με την περσινή κατάταξη. Η χώρα

μας ξεπερνά μόνο τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004!

Οι δέκα πιο ανταγωνιστικές χώρες παγκοσμίως είναι κατά σειρά κατάταξης: Το Χονγκ – Κονγκ (Κίνα), οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ταϊβάν, η Νορβηγία, η Γερμανία και το Κατάρ.

Αντίθετα οι δέκα χώρες – ουραγοί στην Παγκόσμια Επετηρίδα Ανταγωνιστικότητας για το 2012 είναι η Νότια Αφρική, η Σλοβενία, η Κολομβία, η Ρουμανία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Αργεντινή, η Ουκρανία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Βενεζουέλα.

Οι πλέον ανταγωνιστικές οικονομίες στην Ευρώπη για το 2012, είναι κατά σειρά: Η Ελβετία (στην 3η θέση), η Σουηδία (στην 5η θέση) και η Γερμανία (στην 9η θέση), οι οποίες έχουν ως βασικά ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα τις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ιρλανδία (στην 20η θέση), η Ισλανδία (στην 26η θέση) και η Ιταλία (στην 40η θέση) εμφανίζονται ως οι χώρες της Ευρώπης που μπορούν να επιστρέψουν σε ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ αντίθετα χώρες όπως η Ισπανία (στην 39η θέση), η Πορτογαλία (στην 41η θέση) και η Ελλάδα (στην 58η θέση), εξακολουθούν να μην προσελκύουν ξένες επενδύσεις οι οποίες θα τις βοηθήσουν να ανακάμψουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα