Ανοικτή η διαπραγμάτευση με την τρόικα, που πιέζει για σκληρά μέτρα

Με την τρόικα να επιμένει στις σκληρές απαιτήσεις και την ελληνική Κυβέρνηση να προσπαθεί να βρει ένα modus Vivendi, συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τις διαφορές να παραμένουν μεγάλες στο δημοσιονομικό κενό και το ασφαλιστικό.

Το EuroWorking Group κατά την συνεδρίασή του αναγνώρισε τις μεγάλες αποκλίσεις στα δύο σημεία-αγκάθια, όπως και την πρόοδο σε πολλά ζητήματα, όπως το εργασιακό και το θέμα του Δημοσίου, και κάλεσε τις δύο πλευρές να εργαστούν

για να αμβλυνθούν οι διαφορές. Ωστόσο, θα ενημερώσουν και τους προϊστάμενους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία της αξιολόγησης, όμως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί λύσει στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και άρα μπαίνει νέο ορόσημο έως το τέλος του έτους, πράγμα που αναγνώρισε και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η αμφισβήτηση της επάρκειας του Προϋπολογισμού του 2015 να διασφαλίσει το προβλεπόμενο «πρωτογενές πλεόνασμα», πάνω στο οποίο στηρίζεται το αξιόχρεο του ελληνικού δημοσίου τον επόμενο χρόνο, παραμένει το κομβικό στοιχείο της άρνησης του ΔΝΤ και της τρόικα να αποδεχθούν μία συμφωνία με την Αθήνα. Την εκτίμηση αυτή, που αποδέχθηκε και το EuroWorking Group, θα επιχειρήσει χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες είναι αλήθεια να ανατρέψει μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Κυβέρνηση, προκειμένου να επιδιώξει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις την ύστατη στιγμή πριν από το τέλος του έτους.

Για τον λόγο αυτό ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε ήδη νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους δανειστές σε ανώτατο επίπεδο, δηλαδή με Ζ.Κ. Γιούνκερ, Αγκελα Μέρκελ, Β. Σόιμπλε και κατά πληροφορίες θα επιδιώξει να μιλήσει και με την Κριστίν Λαγκάρντ. Στέλεχος της Κυβέρνησης, σχολιάζοντας τη στάση του ΔΝΤ στην τελευταία συνάντηση στο Παρίσι, είπε χαρακτηριστικά ότι σε κάθε επιπλέον «παραχώρηση» από την πλευρά της Αθήνας «το ΔΝΤ με την συναίνεση των υπολοίπων της τρόικα μετακινούσε… τα γκολπόστ».

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στο σχέδιο προϋπολογισμού υπάρχει σωρεία στοιχείων που αφορούν στην διαμόρφωση του δημοσιονομικού κενού και τα οποία δεν εναρμονίζονται μεταξύ τους, ώστε να δικαιολογούν επαρκώς την δυνατότητα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το οποίο η τρόικα επιμένει ότι είναι 2,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,8 δισ. ευρώ αφορά στις προβλέψεις κωδικών εσόδων και δαπανών και 0,65 δισ. αφορούν στις ανάγκες κάλυψης του ασφαλιστικού. Το γεγονός ότι το EWG επιβεβαίωσε τα μεγέθη αυτά καθιστά τη δυνατότητα εύρεσης ενδιάμεσης λύσης ακόμα δυσκολότερο εγχείρημα για το ελάχιστο διάστημα που απομένει.

Όπως όμως διευκρινίζεται από διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, η αδιαλλαξία των αριθμών από πλευράς τρόικα συνδέεται άμεσα με το γεγονός ότι το στοιχείο της πολιτικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην Ελλάδα «υποχρεώνει» την τρόικα να διασφαλίσει είτε την ολοκλήρωση του προγράμματος, είτε να δρομολογήσει ένα «καθεστώς συνέχειας σ’ αυτό» που να μη εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, πίσω από τις εντολές με τις οποίες κινείται η τρόικα για αδιαλλαξία στις διαπραγματεύσεις διαφαίνεται η «έγνοια» τόσο της Ευρωζώνης όσο και του ΔΝΤ να έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο εκείνο, στο οποίο θα υποχρεωθεί να κινηθεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα, όποια και αν είναι αυτή στο άμεσο μέλλον…

Εξ ου και η διαφανής πλέον πρόθεση της να υπάρξει -εκτός απροόπτου- μία παράταση του προγράμματος που να διεμβολίζει τις προοπτικές διακυβέρνησης μέσα στο 2015 είτε επισπευσθούν, είτε όχι οι εθνικές εκλογές με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας. Ακολούθως, η ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου θα αποφασίσει για την κάλυψη των ελληνικών ομολόγων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για μικρή παράταση, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα. Ο λόγος είναι ότι έχει διαμηνυθεί στην ελληνική πλευρά στο Παρίσι πως δεν θα υπάρξει υποχώρηση σε κανένα θέμα συμπεριλαμβανομένων και των «καυτών» θεμάτων του ασφαλιστικού που ενδέχεται να φέρουν νέες περικοπές σε συντάξεις.

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών υπάρχει η απορία ότι εάν είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση μέσα στον Ιανουάριο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Βενιζέλος, αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά οπισθοχωρεί σε κόκκινες γραμμές που έχει θέσει. Και εάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, έχει ληφθεί τέτοια απόφαση τότε γιατί δεν ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις στο Παρίσι; Για τους δανειστές, μια τεχνική παράταση μερικών εβδομάδων σημαίνει ακριβώς αυτό: ότι η ελληνική πλευρά θα υποχωρήσει. Υπό αυτό το πρίσμα οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν πως είτε ο κ. Βενιζέλος εννοούσε κάτι άλλο ή στο Παρίσι η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι αυτά τα μέτρα δεν θα περάσουν από την βουλή συνεπώς θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές δεν ισχύει πλέον.

Εξάμηνη παράταση Προγράμματος (;)

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μια 6μηνη παράταση μάλλον συμφέρει την κυβέρνηση Σαμαρά. Όπως δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος, η 6μηνη παράταση δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει να καταθέσει στη βουλή αντιλαϊκά μέτρα πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ δεν έχει «επιπλοκές», καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας εμφανίζονται μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2015. Επιπλέον, μέχρι τότε η Ελλάδα θα μπορεί να αποδείξει στην πράξη αυτά που λέει στην τρόικα: ότι δηλαδή ο προϋπολογισμός του 2015 μπορεί να εκτελεστεί και να έχει τα έσοδα που προβλέπονται κάτι που θα μπορέσει -ενδεχομένως- να ανατρέψει κάποιες από τις αυστηρές δεσμεύσεις που καλείται να υλοποιήσει τώρα.

Επιπλέον κατά τον ίδιο αξιωματούχο, με μια εξάμηνη παράταση το Letter of Intent που θα καλείται να υποβάλει η ελληνική πλευρά θα είναι μια δέσμευση ότι το ισχύον Memorandum of Understanding θα υλοποιηθεί εντός του νέου χρονοδιαγράμματος. Ενώ από την άλλη, εάν η παράταση είναι ολίγων εβδομάδων, τότε τα μέτρα θα αναγράφονται ένα προς ένα.

Τα πιο πάνω, κατά τους Ευρωπαίους είναι το καρότο για να δεχθεί η ελληνική πλευρά την πολύμηνη παράταση. Το μαστίγιο δεν είναι άλλο από την ισχυρή εποπτεία που εξακολουθεί να το συνοδεύει, αλλά και οι πιέσεις που θα δέχεται η χώρα μας να μην ζητήσει επισήμως πρόωρη αποχώρηση από την δανειακή σύμβαση του ΔΝΤ. Συνεπώς τίποτα δεν έπρεπε να εκπλήσσει την ελληνική πλευρά. Οι δανειστές είχαν χαράξει αυτή τη γραμμή από τον Οκτώβριο και αυτήν συνεχίζουν να ακολουθούν.

Keywords
Τυχαία Θέματα