Ανησυχούν την Αθήνα οι συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η τουρκική επιθετικότητα ήταν το κύριο θέμα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αφού το μπαράζ των τουρκικών προκλήσεων με αποκορύφωμα το άρθρο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα «Μιλιέτ», στο οποίο ισχυρίζεται ότι τα Ίμια είναι «τουρκικό έδαφος», έχουν

δημιουργήσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό του του στη Γερμανίδα καγκελάριο για την «αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία, αλλά και στην προσπάθεια να μην καταρρεύσει και να εφαρμοστεί η ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό», την οποία χαρακτήρισαν κρίσιμη «για το μέλλον της Ευρώπης και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Η συμφωνία αυτή είναι που αποτρέπει εντονότερες αντιδράσεις από την πλευρά της Αθήνας στην τουρκική προκλητικότητα, αφού εύλογη είναι η ανησυχία στο Μαξίμου, ότι σε αντίποινα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν, όπως άλλωστε απειλεί, θα μπορούσε να στείλει χιλιάδες πρόσφυγες στα νησιά και να διογκώσει ένα ήδη σημαντικό πρόβλημα.

Έτσι, η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών στο άρθρο Τσαβούσογλου ήταν σε υψηλούς τόνους μεν, ήπια ωστόσο επί της ουσίας, αφού δεν εμπεριείχε καμία απειλή: «Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. Ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές, καθότι το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα. Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Και ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις απέναντι στην Τουρκία, αλλά και την Αλβανία από το ακριτικό στρατιωτικό φυλάκιο της Μολυβδοσκέπαστης, στην Ήπειρο, χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια αναφορά σε αντίποινα:

«Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι σήμερα το πρωί, γονυπετής ο κ. Ερντογάν να ζητά συγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία.

Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα» είπε ο κ. Καμμένος που πρόσθεσε πως «η απάντηση η δική μας, η απάντηση που δίνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο, της προάσπισης τη εθνικής κυριαρχία της χώρας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης θα επιστρέψουν στη Συνθήκη των Σεβρών».

Η νέα πρόκληση της τουρκικής πλευράς ήρθε πάντως λίγες ώρες μετά τις ελληνικές απαντήσεις και ήταν ενδεικτική για τις συνθήκες κρίσης που προσπαθεί να προκαλέσει η Άγκυρα. Με ΝΟΤΑΜ (ναυτική οδηγία) η Τουρκία ζήτησε την αποστρατικοποίηση της Κάσου.

Η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ υποστηρίζει πως μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για τις στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού.

Η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι η τέταρτη τουρκική πρόκληση μέσα σε τρεις μέρες. Είχαν προηγηθεί το άρθρο του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, ο οποίος υποστήριξε πως τα Ιμια αποτελούν τουρκικό έδαφος, οι ισχυρισμοί του αρχηγού της κεμαλικής αντιπολίτευσης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ότι «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου», και η απαίτηση του από την κυβέρνηση Ερντογάν να επέμβει για να «ανακαταλάβει» αυτά τα 18 νησιά από την Ελλάδα και στις αρχές της εβδομάδας το παραλήρημα του ίδιου του Ερντογάν, κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι «συμμετέχει στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο» ενώ υποστήριξε πως «Δεν μπορεί (σ.σ. η Κύπρος) να έχει τέτοια σημαία, στον Βορρά υπάρχει η τουρκική δημοκρατία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».

Το άρθρο Ανησυχούν την Αθήνα οι συνεχόμενες τουρκικές προκλήσεις εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα