"Ανήσυχη" η Ε.Ε. για την κατάσταση της Γιούλια Τιμοσένκο

Ανήσυχη δηλώνει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον για την κατάσταση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία πραγματοποιεί απεργία πείνας από την προηγούμενη Παρασκευή.

Η 51χρονη πρώην πρωθυπουργός που εκτίει επταετή ποινή φυλάκισης, κατηγορούμενη για κατάχρηση εξουσίας, πραγματοποιεί την απεργία πείνας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεσμοφύλακες την έσυραν από το κρεβάτι της και

τη γρονθοκόπησαν στην κοιλιά - κατηγορίες τις οποίες οι αρχές της φυλακής, στο Χαρκίβ αρνήθηκαν.

Με ανακοίνωσή της, η Κάθριν Αστον υπενθυμίζει ότι η Ουκρανία έχει την υποχρέωση να εξετάσει «αμέσως και αντικειμενικά» όλες τις καταγγελίες για βασανισμούς ή άλλες μορφές βάναυσης, απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης».

Ζητεί από τις αρχές της Ουκρανίας να εγγυηθούν τον σεβασμό του δικαιώματος της Γιούλια Τιμόσενκο να λάβει την προσήκουσα ιατρική φροντίδα και της απρόσκοπτης πρόσβασής της στους δικηγόρους της.

«Σε ένδειξη πολιτικής βούλησης για την αποσαφήνιση της κατάστασης, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ ζητεί από τις ουκρανικές αρχές να επιτρέψουν στον πρεσβευτή της ΕΕ στην Ουκρανία, συνοδευόμενο από ανεξάρτητους ειδικευμένους γιατρούς, να επισκεφθούν τη Γιούλια Τιμόσενκο στη φυλακή», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η Κάθριν Αστον ζητεί από τον πρεσβευτή της ΕΕ στο Κίεβο να μεταβεί «με την πρώτη ευκαιρία» στη φυλακή του Χαρκίβ, όπου η Γιούλια Τιμόσενκο εκτίει την ποινή της.

πηγή: kathimerini.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα