Αγγλία: Πρόστιμο 67 ευρώ για όσους καπνίζουν σε αυτοκίνητο με ανήλικα παιδιά

Ένα νέο αντικαπνιστικό νόμο ψήφισε το Βρετανικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον οποίο το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο, στο οποίο επιβαίνουν ανήλικα παιδιά, τιμωρείται πλέον με πρόστιμο 50 στερλινών (67 ευρώ) στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ο νόμος ισχύει για όλους τους οδηγούς και τους επιβάτες αν υπάρχει έστω και ένας ανήλικος στο αυτοκίνητο, ακόμα κι όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά, ενώ η μόνη εξαίρεση αφορά στα αυτοκίνητα-κάμπριο. Σημειωτέον, πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο

επιτρέπεται.

Από την πλευρά του, το Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα χαιρετίζει τη θέσπιση του μέτρου, καθώς πιστεύει ότι 430.000 παιδιά εκτίθενται κάθε εβδομάδα στο παθητικό κάπνισμα μέσα στα αυτοκίνητα στη Βρετανία. Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας στα παιδιά, όπως αιφνίδιο θάνατο, άσθμα, αναπνευστικά προβλήματα και παθήσεις του αυτιού. Οι πολέμιοι του μέτρου, αντίθετα, επικρίνουν μια περιττή, ελευθεροκτόνα και δύσκολα εφαρμόσιμη νομοθεσία.

Ο Στιβ Γουάιτ, πρόεδρος του συνδικάτου της Αστυνομικής Ομοσπονδίας δήλωσε στο δίκτυο BBC ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί ο νόμος. Ήδη δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίζουμε τα κρούσματα των διαρρήξεων».

Σημειώνεται, πως πολλές χώρες, όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Κύπρος και η Νότια Αφρική έχουν ήδη υιοθετήσει σε εθνικό ή σε τοπικό επίπεδο νόμους για την απαγόρευση του καπνίσματος στα αυτοκίνητα όταν παιδιά επιβαίνουν σε αυτά.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα